Paradajkové gazpacho a domáca focaccia
Spojenie národných kuchýň môže vyzerať skutočne veľmi zaujímavo. Napríklad paradajkové gazpacho a domáca focaccia spájajú tradičnú španielsku polievku a talianske chlebové pečivo. Gazpacho sa podáva studené a tradične je vyrobené zo surovej zeleniny. V tomto prípade zeleninu upečiete pre intenzívnejšiu chuť a potom podávate vychladené. Vyskúšajte, s kúskom čerstvého pečiva je to pochúťka ideálna na horúce letné dni.
Na domácu focacciu (8 ks)
500 ghladká múka + na podsypanie
soľ
4 gsušené droždie
300 mlvoda
8 vetvičiekčerstý rozmarín
100 gčierne olivy
10 PLolivový olej
Na paradajkové gazpacho
700 gparadajky
4 ksčervená kápia
1 kscibuľa
olivový olej
500 mlzeleninový vývar
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
1 PLcukor
1 PLvínny ocot
Na dokončenie
čerstvé oregano
cherry paradajky
kyslá smotana
Postup
Hladkú múku preosejeme do misy, pridáme soľ, droždie a zalejeme vodou. Vypracujeme hladké cesto (prepracovávame ho minimálne 10 minút) a necháme ho hodinu kysnúť.
Potom do cesta zapracujeme rozmarín a nakrájané olivy. Vytvoríme osem bochníkov, uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme asi 20 minút kysnúť.
Po vykysnutí urobíme do bochníkov prstami jamky a bohato ich pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme pri 180 °C asi 20 minút do zlatohneda.
Paradajky a papriky prepolíme a dáme nakrojenou stranou nahor na plech. Pokvapkáme olivovým olejom, pridáme olúpanú a prepolenú cibuľu a pečieme pri 210 °C asi 20 minút.
Po upečení papriky a paradajky olúpeme, dáme do hrnca spoločne s cibuľou, zalejeme vývarom a varíme 10 minút. Dochutíme soľou, korením, cukrom a vínnym octom.
Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a necháme vychladnúť. Hotovú ozdobíme oreganom, pridáme kyslú smotanu a pokvapkáme olivovým olejom. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre