Paradajkovo-papriková omáčka Ajvar s cibuľou a baklažánom
Paradajkovo-papriková omáčka s cibuľou a baklažánom možno znie komplikovane, ale v podstate ide o známu balkánsku omáčku Ajvar. Je to nielen omáčka, ale dá sa použiť aj do nátierok, polievok, pri príprave cestovín či mäsa. Ak máte bohatú úrodu zeleniny a už neviete, čo ďalšie z nej pripraviť, omáčka vám dlho vydrží a skvele chutí aj samotná.
Rozpis na 3 poháre (objem 400 ml)
1000 gčervená paprika
3 ksbaklažán
1000 gparadajky
5 kschilli papričky
500 gcibuľa
3 hlávkacesnaku
300 mlolivový olej
60 gkrupicový cukor
100 mlvínny ocot
1 PLplnotučná horčica
60 gsoľ
Postup
Očistenú a umytú papriku, baklažán a paradajky pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo na elektrickom strojčeku. Potom pomelieme aj chilli papričky, olúpanú cibuľu a cesnak. Pridáme olivový olej, cukor, vínny ocot, horčicu a soľ. Pomaly podusíme do kašovitej konzistencie.
Horúcu hmotu, ajvar, naplníme do malých pohárov a sterilizujeme 20 minút pri 90 °C. Omáčku podávame napríklad s jahňacími karbonátkami posypanými balkánskym syrom a červenou cibuľou. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre