Paradajkovo-papriková omáčka Ajvar s cibuľou a baklažánom

Paradajkovo-papriková omáčka Ajvar s cibuľou a baklažánom

Paradajkovo-papriková omáčka s cibuľou a baklažánom možno znie komplikovane, ale v podstate ide o známu balkánsku omáčku Ajvar. Je to nielen omáčka, ale dá sa použiť aj do nátierok, polievok, pri príprave cestovín či mäsa. Ak máte bohatú úrodu zeleniny a už neviete, čo ďalšie z nej pripraviť, omáčka vám dlho vydrží a skvele chutí aj samotná.

Rozpis na 3 poháre (objem 400 ml)

  • 1000 gčervená paprika

  • 3 ksbaklažán

  • 1000 gparadajky

  • 5 kschilli papričky

  • 500 gcibuľa

  • 3 hlávkacesnaku

  • 300 mlolivový olej

  • 60 gkrupicový cukor

  • 100 mlvínny ocot

  • 1 PLplnotučná horčica

  • 60 gsoľ

Postup

  1. Očistenú a umytú papriku, baklažán a paradajky pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo na elektrickom strojčeku. Potom pomelieme aj chilli papričky, olúpanú cibuľu a cesnak. Pridáme olivový olej, cukor, vínny ocot, horčicu a soľ. Pomaly podusíme do kašovitej konzistencie.

  2. Horúcu hmotu, ajvar, naplníme do malých pohárov a sterilizujeme 20 minút pri 90 °C. Omáčku podávame napríklad s jahňacími karbonátkami posypanými balkánskym syrom a červenou cibuľou. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Nátierky a dressingy
Prílohy
Omáčky
Bezmäsité jedlá
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.