Pečená tekvica hasselback
Efektná, to je najlepší popis pre tekvicu hasselback. Zaujme vás však nielen jej vzhľad, ale aj výnimočne dobrá chuť. Mäkká tekvica je počas pečenia pravidelne potieraná medovo-maslovou marinádou a medzi jednotlivými plátkami skrýva šalviové lístky. Keď na vrch ešte posypete kúsky syra s modrou plesňou, môžete sa tešiť na vynikajúci gastro zážitok.
Ingrediencie
1 ksmaslová tekvica
1 PLolivový olej
60 mlmed
3 PLmaslo
2 PLbiely vínny ocot
šalvia (lístky)
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
Na servírovanie
100 gsyr s modrou plesňou
1 hrsťvlašské orechy
Postup
Rúru predhrejeme na 200 °C. Maslovú tekvicu pozdĺžne prepolíme a lyžicou vydlabeme semienka. Obe polovice potom zbavíme šupky pomocou škrabky na zemiaky. Polovice tekvice zo všetkých strán dôkladne potrieme olivovým olejom a reznú plochu položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Osolíme, okoreníme a pečieme v predhriatej rúre približne 15 až 20 minút.
Takto upečenú tekvicu vyberieme z rúry a necháme ju mierne vychladnúť. Medzitým dáme med s maslom a octom do malého hrnca a za stáleho miešania varíme na miernom ohni približne 6 až 8 minút alebo do okamihu, keď začne zmes hustnúť. Podľa chuti osolíme. Udržujeme v teple. Vychladnuté tekvice nakrájame ostrým nožom na tenké plátky, ktoré ale nedokrojíme.
Opatrne preložíme na plech s papierom na pečenie. Do zárezov vložíme lístky šalvie a potrieme medovou marinádou. Pečieme ďalších 45 minút. V priebehu pečenia potierame tekvice každých 10 minút zvyšnou marinádou. Upečené tekvice preložíme na servírovací tanier a posypeme rozdrobeným syrom s modrou plesňou a s nasekanými vlašskými orechmi. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre