Pečená tekvica hasselback

Pečená tekvica hasselback

Efektná, to je najlepší popis pre tekvicu hasselback. Zaujme vás však nielen jej vzhľad, ale aj výnimočne dobrá chuť. Mäkká tekvica je počas pečenia pravidelne potieraná medovo-maslovou marinádou a medzi jednotlivými plátkami skrýva šalviové lístky. Keď na vrch ešte posypete kúsky syra s modrou plesňou, môžete sa tešiť na vynikajúci gastro zážitok.

Ingrediencie

  • 1 ksmaslová tekvica

  • 1 PLolivový olej

  • 60 mlmed

  • 3 PLmaslo

  • 2 PLbiely vínny ocot

  • šalvia (lístky)

  • soľ

  • čerstvo mleté čierne korenie

Na servírovanie

  • 100 gsyr s modrou plesňou

  • 1 hrsťvlašské orechy

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Maslovú tekvicu pozdĺžne prepolíme a lyžicou vydlabeme semienka. Obe polovice potom zbavíme šupky pomocou škrabky na zemiaky. Polovice tekvice zo všetkých strán dôkladne potrieme olivovým olejom a reznú plochu položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Osolíme, okoreníme a pečieme v predhriatej rúre približne 15 až 20 minút.

  2. Takto upečenú tekvicu vyberieme z rúry a necháme ju mierne vychladnúť. Medzitým dáme med s maslom a octom do malého hrnca a za stáleho miešania varíme na miernom ohni približne 6 až 8 minút alebo do okamihu, keď začne zmes hustnúť. Podľa chuti osolíme. Udržujeme v teple. Vychladnuté tekvice nakrájame ostrým nožom na tenké plátky, ktoré ale nedokrojíme.

  3. Opatrne preložíme na plech s papierom na pečenie. Do zárezov vložíme lístky šalvie a potrieme medovou marinádou. Pečieme ďalších 45 minút. V priebehu pečenia potierame tekvice každých 10 minút zvyšnou marinádou. Upečené tekvice preložíme na servírovací tanier a posypeme rozdrobeným syrom s modrou plesňou a s nasekanými vlašskými orechmi. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Hlavné jedlá
Prílohy
Večera
Bezmäsité jedlá
Zdravé recepty
jeseň

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.