Pečená zimná zelenina s cesnakovým dipom

Pečená zimná zelenina s cesnakovým dipom

Jednoduchý recept a pritom tak chutná a zdravá lahôdka. Pečená zimná zelenina s cesnakovým dipom chutí vynikajúco a je plná dôležitých výživných látok. Naviac, zeleninu môžete aj trošku dlhšie piecť, aby získala tmavšiu a výraznejšiu chuť. Čiže, ak sa na chvíľku zamyslíte, nebude to problém, skôr to jedlu prospeje.

Na prípravu zeleniny

  • 300 gmrkva

  • 150 gpetržlen

  • 200 gčervená repa

  • 1 ksčervená cibuľa

  • 250 gstonkový zeler

  • 4 kscesnak (celé hlavičky)

  • soľ

  • mleté čierne korenie

  • olivový olej

  • med podľa chuti

Na cesnakový dip

  • 250 gkyslá smotana

  • 4 vetvičkyčerstvá petržlenová vňať

  • soľ

  • mleté čierne korenie

  • 3 PLolivový olej

Postup

  1. Zeleninu očistíme, olúpeme, mrkvu a petržlen prepolíme, červenú repu s červenou cibuľou nakrájame na mesiačiky, cesnak prepolíme a stonkový zeler nakrájame na menšie kúsky.

  2. Nakrájanú zeleninu (okrem stonkového zeleru) dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a medom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 220 °C asi 20 minút, potom pridáme stonkový zeler. Osolíme, okoreníme a pečieme ďalších 10 minút.

  3. Polovicu upečeného cesnaku vyberieme z pekáča, vytlačíme ho do misy, pridáme kyslú smotanu, nasekanú petržlenovú vňať, osolíme, okoreníme a prilejeme olivový olej. Dôkladne premiešame. Pečenú zeleninu podávame spolu s pripraveným dipom. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Hlavné jedlá
Večera
Prílohy
Nátierky a dressingy
Bezmäsité jedlá
Zdravé recepty
zima

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.