Perníková torta s datľami a pomarančovým karamelom
Ak sa chcete na Vianoce predviesť so skutočne exkluzívnou maškrtou, upečte perníkovú tortu s datľami a pomarančovým karamelom. Je výnimočná vo všetkých ohľadoch, zaujme vás zdobením, chuťou aj vôňou a tiež pri jej konzumácii v rodinnom kruhu získane množstvo nových a príjemných spomienok.
Na korpus
3 ksvajcia
200 gdatľová pasta
8 gkrupicový cukor
125 gmaslo
1/2 ksbio pomaranč
250 ghladká múka
1/2 ČLkypriaci prášok
1 ČLperníkové korenie
100 gbiely jogurt
Na pomarančový karamel
60 gkrupicový cukor
100 mlpomarančová šťava
Na náplň
400 ml40 % smotana na šľahanie
250 gtvaroh
100 gpráškový cukor
1/2 ksbio pomaranč
Na dokončenie
čerstvé figy na ozdobenie
Postup
Vajcia vyšľaháme s datľovou pastou a cukrom do peny. Pridáme rozpustené maslo, na jemno nastrúhanú kôru a šťavu z polovice pomaranča. Vmiešame múku preosiatu s kypriacim práškom a korením, nakoniec zapracujeme jogurt. Cesto zarovnáme v tortovej forme s priemerom 22 cm a pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 °C asi 50 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme, vyklopíme a vodorovne prekrojíme na tri diely.
Cukor nasypeme do hrnca s hrubým dnom a necháme ho pozvoľna karamelizovať. Následne vlejeme horúcu pomarančovú šťavu, krátko povaríme a necháme vychladnúť.
Smotanu vyšľaháme na pevnú šľahačku. Tvaroh zmiešame s práškovým cukrom a na jemno nastrúhanou kôrou a šťavou z polovice pomaranča. Nakoniec vmiešame šľahačku. Každý diel korpusu pokvapkáme pomarančovým karamelom a potrieme krémom. Uložíme na seba a celú tortu tiež potrieme krémom. Uložíme do chladničky stuhnúť.
Pred podávaním povrch potrieme pomarančovým karamelom a ozdobíme figami nakrájanými na osminky. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre