Perníková torta s hruškami a karamelom

Perníková torta s hruškami a karamelom

Perníková torta s hruškami a karamelom vám dá zabrať, to nebudeme klamať. Ale zasa to nie je také náročné, ako sa môže zdať. Ak máte nejaké cukrárske skúsenosti, určite ich využijete a práca vám pôjde od ruky. Výsledok je skutočne efektný, sladký, voňavý a mimoriadne lákavý. Vynikne aj na sviatočnom stole počas vianočných sviatkov.

Na karamelové pekanové orechy

  • 60 gkrupicový cukor

  • 60 gpekanové orechy

  • 1 PLmed

  • 1 PLolej

Na korpus

  • 200 gpolohrubá múka

  • 100 gkrupicový cukor

  • 120 gkaramelové pekanové orechy

  • 1 ČLjedlá sóda

  • 1 ČLkypriaci prášok do pečiva

  • 200 mlcmar

  • 3 ksvajcia

  • 1 ČLperníkové korenie

  • 100 gmaslo

Na hruškovú náplň

  • 4 kshrušky

  • 1/2 kscitrónová šťava

  • 2 PLmaslo

  • 1 PLkrupicový cukor

  • 1/2 ČLmletá škorica

Na smotanový karamel

  • 150 gkrupicový cukor

  • 100 ml33 % smotana na šľahanie

Na krém

  • 200 gmaslo

  • 200 gpráškový cukor

  • 600 gsmotanový syr

  • ostružiny a maliny na ozdobenie

  • pekanové orechy na ozdobenie

Postup

  1. Z cukru pripravíme karamel, pridáme nasekané orechy a med, nalejeme na alobal potretý olejom a necháme vychladnúť. Potom podrvíme. V mise zmiešame múku, cukor, karamelové orechy, sódu a kypriaci prášok.

  2. V inej mise zmiešame cmar, vajcia, korenie a rozpustené vlažné maslo. Potom nalejeme tekutú zmes do sypkej a premiešame.

  3. Cesto nalejeme do formy s priemerom 26 cm a pečieme pri 180 °C asi 50 minút. Po upečené prekrojíme na 3 diely. Hrušky očistíme, nakrájame na plátky a pokvapkáme šťavou.

  4. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme hrušky, cukor, škoricu a orestujeme ich. Cukor zalejeme 100 ml vody a necháme ho skaramelizovať. Z karamelu rozotrieme na papier v tenkej vrstve malú placku.

  5. Do zvyšného karamelu nalejeme horúcu smotanu a povaríme. Maslo vyšľaháme s cukrom a zašľaháme syr. Spodný korpus nastriekame krémom a do stredu položíme polovicu hruškovej náplne.

  6. Pokvapkáme karamelom, rozotrieme časť krému a položíme druhý korpus. Postup opakujeme. Celú tortu potrieme zvyšným krémom. Povrch ozdobíme črepinami karamelu, ostružinami, malinami a pekanovými orechmi. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Zákusky
Dezerty
Koláče
Vianoce

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.