Pistáciový cheesecake
Je pravda, že pistáciový cheesecake nebude hotový o niekoľko minút, ale každá minúta, ktorú strávite jeho prípravou sa vám vráti v podobe luxusného a chladeného dezertu. Presne takýto netradičný cheesecake zaujme každého, komu ho ponúknete. Veríme, že sa zaradí medzi vaše obľúbené a nielen preto, že obsahuje aktuálne populárne pistácie.
Na pistáciovú pastu
360 gnelúpané, nesolené a nepražené pistácie
Na nepečený korpus
180 gmaslové sušienky
4 PLmlieko
100 gmaslo
1 PLnastrúhaná citrónová kôra z 1 bio citrónu
Na náplň
500 gčerstvý syr (žervé, tučný tvaroh alebo Philadelphia)
100 gkrémovitá kyslá smotana
1 balenievanilkový cukor
150 gpráškový cukor
100 gpistáciová pasta
4 ksvajce
Na ganache
60 mlsmotana na šľahanie
120 gbiela čokoláda
80 gpistáciová pasta
20 gpistácie na ozdobenie
Postup
Pistácie olúpeme zo škrupiniek a sparíme ich v horúcej vode. Odstránime z nich šupky prípadne ich ručne olúpeme. Potom v mixéri alebo food procesore rozmixujeme na hladkú pastu.
Sušienky podrvíme a zmiešame s mliekom. Necháme ich asi 10 minút nasiaknuť. Potom pridáme rozpustené maslo, citrónovú kôru a vypracujeme pevnú hmotu. Hmotu natlačíme na dno tortovej formy s priemerom asi 24 cm.
Syr zmiešame s kyslou smotanou, vanilkovým a práškovým cukrom, pistáciovou pastou a žĺtkami. Z bielkov ušľaháme pevný sneh a vmiešame ho do zmesi. Zarovnáme vo forme a celú formu zabalíme do alobalu a dáme do pekáča s vyšším okrajom. Do pekáča nalejeme vodu asi do polovice výšky formy. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 °C asi 50 minút. Po upečení necháme vo forme vychladnúť pri izbovej teplote.
Po vychladnutí formu odstránime. Cheesecake dáme do chladničky asi na 6 hodín vychladnúť. Smotanu zahrejeme takmer k bodu varu a horúcu ju nalejeme na bielu čokoládu nakrájanú na malé kúsky. Miešame, pokým sa nerozpustí. Potom vmiešame pistáciovú pastu. Hotovú náplň ozdobne rozotrieme na povrch cheesecake a dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním posypeme nasekanými pistáciami. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre