Pistáciový cheesecake

Pistáciový cheesecake

Je pravda, že pistáciový cheesecake nebude hotový o niekoľko minút, ale každá minúta, ktorú strávite jeho prípravou sa vám vráti v podobe luxusného a chladeného dezertu. Presne takýto netradičný cheesecake zaujme každého, komu ho ponúknete. Veríme, že sa zaradí medzi vaše obľúbené a nielen preto, že obsahuje aktuálne populárne pistácie.

Na pistáciovú pastu

  • 360 gnelúpané, nesolené a nepražené pistácie

Na nepečený korpus

  • 180 gmaslové sušienky

  • 4 PLmlieko

  • 100 gmaslo

  • 1 PLnastrúhaná citrónová kôra z 1 bio citrónu

Na náplň

  • 500 gčerstvý syr (žervé, tučný tvaroh alebo Philadelphia)

  • 100 gkrémovitá kyslá smotana

  • 1 balenievanilkový cukor

  • 150 gpráškový cukor

  • 100 gpistáciová pasta

  • 4 ksvajce

Na ganache

  • 60 mlsmotana na šľahanie

  • 120 gbiela čokoláda

  • 80 gpistáciová pasta

  • 20 gpistácie na ozdobenie

Postup

  1. Pistácie olúpeme zo škrupiniek a sparíme ich v horúcej vode. Odstránime z nich šupky prípadne ich ručne olúpeme. Potom v mixéri alebo food procesore rozmixujeme na hladkú pastu.

  2. Sušienky podrvíme a zmiešame s mliekom. Necháme ich asi 10 minút nasiaknuť. Potom pridáme rozpustené maslo, citrónovú kôru a vypracujeme pevnú hmotu. Hmotu natlačíme na dno tortovej formy s priemerom asi 24 cm.

  3. Syr zmiešame s kyslou smotanou, vanilkovým a práškovým cukrom, pistáciovou pastou a žĺtkami. Z bielkov ušľaháme pevný sneh a vmiešame ho do zmesi. Zarovnáme vo forme a celú formu zabalíme do alobalu a dáme do pekáča s vyšším okrajom. Do pekáča nalejeme vodu asi do polovice výšky formy. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 °C asi 50 minút. Po upečení necháme vo forme vychladnúť pri izbovej teplote.

  4. Po vychladnutí formu odstránime. Cheesecake dáme do chladničky asi na 6 hodín vychladnúť. Smotanu zahrejeme takmer k bodu varu a horúcu ju nalejeme na bielu čokoládu nakrájanú na malé kúsky. Miešame, pokým sa nerozpustí. Potom vmiešame pistáciovú pastu. Hotovú náplň ozdobne rozotrieme na povrch cheesecake a dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním posypeme nasekanými pistáciami. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Zákusky
Dezerty
Koláče
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.