Poľský vianočný makowiec
Každá krajina má svoje tradičné múčniky, ktoré nesmú chýbať na vianočnom stole. Skúste si upiecť tradičný poľský makowiec, ktorý je pripravený z kysnutého cesta a bohatej makovej náplne. Niekedy sa pripravuje aj na Veľkú noc, ale na Vianoce jednoducho nesmie chýbať. Samozrejme má aj svoj význam, je symbolom úrody a plodnosti.
Na cesto
42 gdroždie
50 gkrupicový cukor
150 mlmlieko
500 gpolohrubá múka
1 štipkasoľ
1 balenievanilkový cukor
2 ksvajcia
50 gmaslo
Na náplň
250 mlmlieko
200 gmak mletý
100 gkrupicový cukor
3 ksžĺtky
100 gbiela strúhanka
Postup
Z droždia, lyžičky cukru a 50 ml vlažného mlieka pripravíme kvások, ktorý necháme vzísť v teple.
Múku preosejeme, zmiešame so štipkou soli, zvyšným cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme vykysnutý kvások, vajcia, zvyšné mlieko, rozpustené maslo a všetko spracujeme na hladké cesto. Necháme ho asi 30 minút kysnúť na teplom mieste. Znovu prepracujeme a necháme ďalších 15 minút kysnúť.
Mlieko zvaríme, pridáme mak a cukor. Necháme mierne vychladnúť, vmiešame žĺtky a strúhanku.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát 30x30 cm a potrieme ho makovou náplňou. Zvinieme do rolády a rozkrojíme na dva pramene. Spletieme ich a vložíme do chlebíčkovej formy. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke a nakrájame na porcie. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre