Poľský vianočný makowiec

Poľský vianočný makowiec

Každá krajina má svoje tradičné múčniky, ktoré nesmú chýbať na vianočnom stole. Skúste si upiecť tradičný poľský makowiec, ktorý je pripravený z kysnutého cesta a bohatej makovej náplne. Niekedy sa pripravuje aj na Veľkú noc, ale na Vianoce jednoducho nesmie chýbať. Samozrejme má aj svoj význam, je symbolom úrody a plodnosti.

Na cesto

  • 42 gdroždie

  • 50 gkrupicový cukor

  • 150 mlmlieko

  • 500 gpolohrubá múka

  • 1 štipkasoľ

  • 1 balenievanilkový cukor

  • 2 ksvajcia

  • 50 gmaslo

Na náplň

  • 250 mlmlieko

  • 200 gmak mletý

  • 100 gkrupicový cukor

  • 3 ksžĺtky

  • 100 gbiela strúhanka

Postup

  1. Z droždia, lyžičky cukru a 50 ml vlažného mlieka pripravíme kvások, ktorý necháme vzísť v teple.

  2. Múku preosejeme, zmiešame so štipkou soli, zvyšným cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme vykysnutý kvások, vajcia, zvyšné mlieko, rozpustené maslo a všetko spracujeme na hladké cesto. Necháme ho asi 30 minút kysnúť na teplom mieste. Znovu prepracujeme a necháme ďalších 15 minút kysnúť.

  3. Mlieko zvaríme, pridáme mak a cukor. Necháme mierne vychladnúť, vmiešame žĺtky a strúhanku.

  4. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát 30x30 cm a potrieme ho makovou náplňou. Zvinieme do rolády a rozkrojíme na dva pramene. Spletieme ich a vložíme do chlebíčkovej formy. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke a nakrájame na porcie. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Raňajky
Koláče
Dezerty
Poľsko
Vianoce

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.