Ražný chlieb s maslom z pečeného cesnaku
Chrumkavý a voňavý ražný chlieb s maslom z pečeného cesnaku sa stane hitom vašej kuchyne. Toto je dokonalá kombinácia chutí a každá minúta, ktorú ste strávili jej prípravou bude odmenená pochvalami od vašich najbližších. Jednoducho, tento chlebík by ste mali zaradiť do svojho jedálnička.
Ingrediencie
200 gražná chlebová múka
500 gražná celozrnná múka
30 gľanové semienka
5 gcelá rasca
2 vetvičkyčerstvý tymián
15 gsoľ
250 ghotový materský kvások
500 mlvoda
Na maslo z pečeného cesnaku
1 hlávkacesnak
2 PLolivový olej
2 PLnasekané čerstvé bylinky (petržlenová vňať, pažítka, tymián)
200 gmaslo
čerstvo mleté farebné korenie
Postup
Obe múky navážime a preosejeme do veľkej sklenenej misy. Pridáme ľanové semienka, rascu, nasekané lístky tymiánu a soľ. Všetky sypké ingrediencie premiešame prstami.
Potom vmiešame kvások a vodu prilievame postupne, aby vzniklo husté cesto. Hnetač cesta necháme zapnutý asi 4 minúty a hnetieme. Uvoľní sa tak lepok a cesto bude dokonale hladké.
Prepracované cesto preložíme na pomúčenú dosku a prehnetieme rukami do tvaru bochníka. Ten preložíme do ošatky vysypanej múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na suchom a teplom mieste.
Vykysnutý chlieb vyklopíme z ošatky na plech vyložený papierom na pečenie. Chliev vložíme do rúry predhriatej na 250 °C. Pečieme 5 minút, potom znížime na 200 °C a dopekáme takto asi 50 minút.
V priebehu pečenia strúčiky cesnaku vložíme do malej zapekacej misky a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme asi 20 minút, pokým strúčiky nie sú mäkké. Potom ich vytlačíme do mixéra.
Bylinky nasekáme a spolu so zmäknutým maslom, morskou soľou a korením rozmixujeme do hladka. Podávame s chrumkavým, vychladnutým chlebom nakrájaným na plátky. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre