Rizoto z quinoy s kuraťom, hubami a zeleninou
Chutné a zdravé rizoto z quinoy s kuraťom, hubami a zeleninou je plné vlákniny a bielkovín. Ak nepoznáte quinou, mali by ste vedieť, že je to prastará obilnina pochádzajúca z Južnej Ameriky a jej názov znamená matka obilnín. Napriek tomu, že botanicky má bližšie ku špenátu, v kuchyni ju používame podobne ako obilniny.
Ingrediencie
4 kskuracie prsia
soľ podľa chuti
mleté čierne korenie
olivový olej
8 strúčikycesnaku
100 gtmavá quinoa
100 gbiela quinoa
500 mlkurací vývar
1 ksmrkva
1 ksmalá cuketa
1 ksčervená paprika
1 ksfenikel
150 gšampiňóny
1 PLprovenskálske sušené bylinky
1/2 ČLúdená soľ
Postup
Kuracie prsia umyjeme, osušíme papierovou utierkou a očistíme. Ochutíme soľou, korením a orestujeme ich z oboch strán na panvici. Aby mäso nevychladlo, dáme ho do rúry vyhriatej na 80 °C asi na 20 minút.
V panvici na rozohriatom oleji speníme očistené a nadrobno nasekané 4 strúčiky cesnaku. Tmavú a svetlú quinou premiešame, prepláchneme vodou a zamiešame k cesnaku. Chvíľu opekáme, osolíme a potom prilejeme kurací vývar. Zakryjeme pokrievkou a dusíme asi 20 minút.
Mrkvu aj cuketu nakrájame na kolieska, papriku na kocky a fenikel na pásiky. Všetku zeleninu sprudka orestujeme na rozpálenom oleji. Na posledné 4 minúty plameň znížime, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a pomaly dusíme.
Šampiňóny očistíme a rozkrájame na štvrtiny. Pridáme ich k zeleninovej zmesi a všetko opekáme, pokým sa zo zeleniny nevyparí všetka voda. Na záver dochutíme údenou soľou, korením a provensálskymi bylinkami.
K uvarenej quinoe pridáme orestovanú, ale stále chrumkavú zeleninu a premiešame. Pod pokrievkou necháme aspoň 5 minút odstáť, aby sa chute spojili.
Kuracie prsia vyberieme z rúry a nakrájame ich na šikmo po smere vlákien na tenké plátky. Podávame rozložené na rizote, pokvapkané citrónovou šťavou. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre