Slaný špenátový veniec
Slaný špenátový veniec je pochúťka, ktorú si obľúbia všetci. A najmä tí, ktorí nemajú radi sladké, ale predsa by si dali nejaký druh pečiva. Jemné kysnuté cesto je naplnené špenátovou plnkou s ricottou a v nej si svoje miesto našli aj uvarené vajíčka. Všetko, čo do jarného receptu patrí.
Ingrediencie
1 štipkamuškátový oriešok
Na cesto
250 ghladká múka
250 gpolohrubá múka
1/2 ČLsoľ
1 ČLsušené droždie
90 mlolivový olej + na vymastenie formy
Na náplň
8 ksvajcia
2 ksšalotka
1 PLmaslo
750 gčerstvý špenát
350 gricotta
120 gstrúhaný parmezán
soľ podľa chuti
čerstvo mleté čierne korenie
Postup
V mise zmiešame preosiate múky so soľou a droždím. Prilejeme 180 ml vlažnej vody s olejom a vypracujeme hladké cesto. Zakryjeme ho fóliou a necháme kysnúť asi 60 až 90 minút,
Medzitým 6 vajec uvaríme na tvrdo a olúpeme. Šalotku nakrájame na jemno a orestujeme na masle. Pridáme špenát a krátko podusíme, necháme vychladnúť. Ricottu prešľaháme s dvomi vajíčkami, parmezánom, soľou, korením a muškátovým orieškom. Vmiešame studený a vymačkaný špenát.
Otváraciu formu na veniec s priemerom 20 centimetrov vymažeme olejom. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát s hrúbkou 3 milimetre a nakrájame ho na obdĺžniky. Tie naskladáme do formy tak, aby pokryli dno a zároveň na vnútornej a vonkajšej strane prečnievali okraje. Formu vyloženú cestom naplníme špenátom s ricottou a studenými, varenými vajcami vcelku. Zabalíme cípy cesta a dobre spojíme. Pečieme pri 170 °C asi 45 minút. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre