Slaný špenátový veniec

Slaný špenátový veniec

Slaný špenátový veniec je pochúťka, ktorú si obľúbia všetci. A najmä tí, ktorí nemajú radi sladké, ale predsa by si dali nejaký druh pečiva. Jemné kysnuté cesto je naplnené špenátovou plnkou s ricottou a v nej si svoje miesto našli aj uvarené vajíčka. Všetko, čo do jarného receptu patrí.

Ingrediencie

  • 1 štipkamuškátový oriešok

Na cesto

  • 250 ghladká múka

  • 250 gpolohrubá múka

  • 1/2 ČLsoľ

  • 1 ČLsušené droždie

  • 90 mlolivový olej + na vymastenie formy

Na náplň

  • 8 ksvajcia

  • 2 ksšalotka

  • 1 PLmaslo

  • 750 gčerstvý špenát

  • 350 gricotta

  • 120 gstrúhaný parmezán

  • soľ podľa chuti

  • čerstvo mleté čierne korenie

Postup

  1. V mise zmiešame preosiate múky so soľou a droždím. Prilejeme 180 ml vlažnej vody s olejom a vypracujeme hladké cesto. Zakryjeme ho fóliou a necháme kysnúť asi 60 až 90 minút,

  2. Medzitým 6 vajec uvaríme na tvrdo a olúpeme. Šalotku nakrájame na jemno a orestujeme na masle. Pridáme špenát a krátko podusíme, necháme vychladnúť. Ricottu prešľaháme s dvomi vajíčkami, parmezánom, soľou, korením a muškátovým orieškom. Vmiešame studený a vymačkaný špenát.

  3. Otváraciu formu na veniec s priemerom 20 centimetrov vymažeme olejom. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát s hrúbkou 3 milimetre a nakrájame ho na obdĺžniky. Tie naskladáme do formy tak, aby pokryli dno a zároveň na vnútornej a vonkajšej strane prečnievali okraje. Formu vyloženú cestom naplníme špenátom s ricottou a studenými, varenými vajcami vcelku. Zabalíme cípy cesta a dobre spojíme. Pečieme pri 170 °C asi 45 minút. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Chuťovky
Bezmäsité jedlá
Veľká noc

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.