Španielsky dezert creme catalana

Španielsky dezert creme catalana

Záhadný názov creme catalana asi napovedá miesto, ku ktorému sa pôvodom viaže. Katalánsky krém je svetoznámy španielsky dezert, ktorý sa skladá z mäkkého a lahodného krému a chrumkavej vrchnej vrstvy karamelu. Je to výborná dobrota, ktorú jednoducho musíte pripraviť a prekvapiť celú rodinu.

Ingrediencie

  • 4 ksžĺtky

  • 100 gpráškový cukor

  • 100 mlpomarančová šťava

  • 400 mlmlieko

  • 1/2 ksnastrúhaná pomarančová kôra z polovice pomaranča

  • 1 kscelá škorica

  • 30 gvanilkový pudingový prášok

  • 50 gkrupicový cukor

Postup

  1. Žĺtky s práškovým cukrom a šťavou z pomaranča vyšľaháme v horúcom vodnom kúpeli do hustej peny. Mlieko zvaríme s pomarančovou kôrou, škoricou a vanilkovým pudingom. Prevaríme za stáleho miešania 2 minúty. Potom odstavíme z ohňa a žĺtkovú penu vmiešame do horúceho pudingu. Už nevaríme.

  2. Potom vyberieme celú škoricu a krém vlejeme do pripravených misiek. Uložíme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí posypeme krupicovým cukrom a vložíme asi na 5 minút pod rozohriaty gril pri 250 °C skaramelizovať. Prípadne vytvoríme krustu pomocou cukrárskej pištole. Ihneď podávame. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Chuťovky
Dezerty
Španielsko
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.