Španielsky dezert creme catalana
Záhadný názov creme catalana asi napovedá miesto, ku ktorému sa pôvodom viaže. Katalánsky krém je svetoznámy španielsky dezert, ktorý sa skladá z mäkkého a lahodného krému a chrumkavej vrchnej vrstvy karamelu. Je to výborná dobrota, ktorú jednoducho musíte pripraviť a prekvapiť celú rodinu.
Ingrediencie
4 ksžĺtky
100 gpráškový cukor
100 mlpomarančová šťava
400 mlmlieko
1/2 ksnastrúhaná pomarančová kôra z polovice pomaranča
1 kscelá škorica
30 gvanilkový pudingový prášok
50 gkrupicový cukor
Postup
Žĺtky s práškovým cukrom a šťavou z pomaranča vyšľaháme v horúcom vodnom kúpeli do hustej peny. Mlieko zvaríme s pomarančovou kôrou, škoricou a vanilkovým pudingom. Prevaríme za stáleho miešania 2 minúty. Potom odstavíme z ohňa a žĺtkovú penu vmiešame do horúceho pudingu. Už nevaríme.
Potom vyberieme celú škoricu a krém vlejeme do pripravených misiek. Uložíme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí posypeme krupicovým cukrom a vložíme asi na 5 minút pod rozohriaty gril pri 250 °C skaramelizovať. Prípadne vytvoríme krustu pomocou cukrárskej pištole. Ihneď podávame. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre