Špenátové halušky s nivovou omáčkou a karamelizovanou cibuľkou

Špenátové halušky s nivovou omáčkou a karamelizovanou cibuľkou

Kto už niekedy ochutnal špenátové halušky vie, že najlepšie chutia s nivovou omáčkou. My sme k tejto dvojke pridali ešte aj karamelizovanú cibuľku, ktorá je krásne chrumkavá a zvýrazní chuť celého jedla. Jednoducho, taká slovenská klasika trochu inak, ktorá sa hodí najmä počas veľkonočných sviatkov.

Ingrediencie

  • 100 gmladý čerstvý špenát

  • soľ podľa chuti

  • 300 mlmlieko

  • 300 gpolohrubá múka

  • 1 ksvajce

Na karamelizovanú cibuľku

  • 2 kscibuľa

  • 80 gcukor

  • soľ podľa chuti

Na omáčku

  • 250 mlsmotana

  • 125 gsyr niva

Na dokončenie

  • 150 ganglická slanina

Postup

  1. Baby špenát sparíme vo vriacej a osolenej vode. Vyberieme ho a dáme do misky. Mlieko nalejeme do užšej, vysokej nádoby, pridáme špenát a rozmixujeme do hladka.

  2. Múku zmiešame s vajcom, prilejeme špenát a premiešame. Cesto pomocou stierky pretlačíme cez sito do vriacej a osolenej vody.

  3. Halušky varíme asi 5 minút, pokým nevyplávajú. Po uvarení halušky vyberieme do misy.

  4. Cibuľu nakrájame na menšie kúsky. Cukor necháme skaramelizovať, pridáme nakrájanú cibuľu a spoločne opekáme asi 10 minút. Trochu osolíme.

  5. Do menšieho hrnca prilejeme smotanu, pridáme rozdrobenú nivu, metličkou rozmiešame a privedieme k varu. Povaríme 1 minútu a dáme na teplé miesto.

  6. Slaninu nakrájame na kocky a restujeme na panvici asi 5 minút. Hotové halušky prelejeme omáčkou a posypeme skaramelizovanou cibuľou a slaninou. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Hlavné jedlá
Slovensko
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.