Staročeský zemiakový makovec s citrónovou polevou
Staročeský zemiakový makovec s citrónovou polevou je odkazom na tradičné suroviny a múčniky, ktoré poznali celé generácie. Raz ho upečiete a budete ho uchovávať pre budúce generácie. Je tak mäkký a kyprý, až je prudko návykový a budete ho chcieť neustále ochutnávať. Dokonalý príklad toho, že z jednoduchých surovín vznikne naozaj luxusný dezert.
Na cesto
200 g(najlepšie 1 deň vopred) uvarené a olúpané zemiaky
3 ksvajcia
150 gpráškový cukor
1 ČLmletá škorica
1 ČLnastrúhaná citrónová kôra
120 gmak mletý
50 gpolohrubá múka
1/2 baleniekypriaci prášok do pečiva
100 gmarhuľový džem
tuk na vymazanie formy
polohrubá múka na vysypanie
Na citrónovú polevu
100 gpráškový cukor
4 PLcitrónová šťava
ovocie na ozdobenie
čerstvé bylinky na ozdobenie
Postup
Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle. Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru do peny. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom na pevný sneh.
Do žĺtkovej peny vmiešame zemiaky, škoricu, citrónovú kôru a bielkový sneh. Potom ľahko vmiešame mletý mak a preosiatu múku s kypriacim práškom.
Hotové cesto naplníme do pekáča s rozmermi 30x40 cm vymazaného tukom a vysypaného múkou. Povrch uhladíme a pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 40 minút.
Po upečení necháme krátko vychladnúť v pekáči, vyklopíme a rozkrojíme na 2 diely, približne 20x30 cm. Jeden diel korpusu potrieme džemom a priklopíme druhým dielom.
Cukor zmiešame so šťavou a 2 lyžicami horúcej vody. Utreme do hladkej a lesklej polevy, ktorou potrieme povrch koláča a necháme ju zaschnúť. Pred podávaním nakrájame na trojuholníčky a ozdobíme ovocím a bylinkami. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre