Staročeský zemiakový makovec s citrónovou polevou

Staročeský zemiakový makovec s citrónovou polevou

Staročeský zemiakový makovec s citrónovou polevou je odkazom na tradičné suroviny a múčniky, ktoré poznali celé generácie. Raz ho upečiete a budete ho uchovávať pre budúce generácie. Je tak mäkký a kyprý, až je prudko návykový a budete ho chcieť neustále ochutnávať. Dokonalý príklad toho, že z jednoduchých surovín vznikne naozaj luxusný dezert.

Na cesto

  • 200 g(najlepšie 1 deň vopred) uvarené a olúpané zemiaky

  • 3 ksvajcia

  • 150 gpráškový cukor

  • 1 ČLmletá škorica

  • 1 ČLnastrúhaná citrónová kôra

  • 120 gmak mletý

  • 50 gpolohrubá múka

  • 1/2 baleniekypriaci prášok do pečiva

  • 100 gmarhuľový džem

  • tuk na vymazanie formy

  • polohrubá múka na vysypanie

Na citrónovú polevu

  • 100 gpráškový cukor

  • 4 PLcitrónová šťava

  • ovocie na ozdobenie

  • čerstvé bylinky na ozdobenie

Postup

  1. Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle. Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru do peny. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom na pevný sneh.

  2. Do žĺtkovej peny vmiešame zemiaky, škoricu, citrónovú kôru a bielkový sneh. Potom ľahko vmiešame mletý mak a preosiatu múku s kypriacim práškom.

  3. Hotové cesto naplníme do pekáča s rozmermi 30x40 cm vymazaného tukom a vysypaného múkou. Povrch uhladíme a pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 40 minút.

  4. Po upečení necháme krátko vychladnúť v pekáči, vyklopíme a rozkrojíme na 2 diely, približne 20x30 cm. Jeden diel korpusu potrieme džemom a priklopíme druhým dielom.

  5. Cukor zmiešame so šťavou a 2 lyžicami horúcej vody. Utreme do hladkej a lesklej polevy, ktorou potrieme povrch koláča a necháme ju zaschnúť. Pred podávaním nakrájame na trojuholníčky a ozdobíme ovocím a bylinkami. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Zákusky
Koláče
Dezerty
Česká republika
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.