Svätomartinské husacie stehná s jablkovo-gaštanovou plnkou
Upečte si svätomartinské husacie stehná s jablkovo-gaštanovou plnkou a na takého gurmánske hody budete ešte dlho spomínať. Tradičné jedlo počas hodov bývalo zostavené z darov prírody, ktoré dozrievali a dochovali sa na jeseň. Tento recept je spojením toho najlepšieho a najchutnejšieho, čo si môžete želať. Na surovinách nešetrite, hody sú predsa o tom, že si treba dopriať.
Ingrediencie
4 kshusacie stehná
soľ
mleté čierne korenie
1 kscibuľa
500 mljablčný mušt
4 ksžemľa (pokrájaná na kúsky)
1 hrsťnasekaná čerstvá petržlenová vňať
2 ksjablká (nakrájané na kocky)
200 ggaštany
3 ksvajcia
1 štipkamuškátový oriešok
3 PLhrubá múka
1 hlávka(menšia) červená kapusta
1 ksmrkva
2 ksjarná cibuľka
3 PLtrstinový cukor
1 kscitrón
1 hrsťvlašské orechy
60 gmaslo
2 PLhladká múka
50 mlšpeciálny alkohol calvados
Postup
Husacie stehná osolíme a okoreníme. Pečieme s nahrubo nakrájanou cibuľou pri 170 °C asi 30 minút. Potom teplotu stiahneme na 150 °C, podlejeme polovicou jablkového muštu a prikryjeme alobalom.
Stehná dopekáme asi 90 minút. Prelejeme výpekom, medzitým zmiešame žemle a petržlenovú vňať, nakrájané jablká a nasekané gaštany. Potom primiešame vajcia, muškátový oriešok a osolíme.
Podlejeme trochou muštu a vmiešame múku. Kapustu nakrájame na rezance a pridáme nastrúhanú mrkvu. Vmiešame nakrájanú cibuľku, osolíme, pridáme cukor a citrónovú šťavu.
Vmiešame orechy. Výpek zo stehien zlejeme do hrnca, pridáme plnku a zapekáme pri 175 °C asi 15 minút. Z masla a múky urobíme zásmažku, výpek rozriedime zvyšným muštom, prilejeme jablkový alkohol calvados, privedieme k varu, zahustíme zásmažkou a necháme 15 minút prevariť. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre