Svätomartinské lekvárové koláče s mandľami
Kysnuté svätomartinské lekvárové koláče s mandľami neodmysliteľne patria k tradícii a oslavám hodov. Jemné a hebké cesto je dokonale naplnené plnkou, posypané mrveničkou a ozdobené chrumkavými mandľami. Jednoducho, jedna báseň pre maškrtné jazýčky.
Na cesto
250 ml(až 300 ml podľa potreby) plnotučné mlieko
30 gčerstvé droždie
500 ghladká múka
100 gkrupicový cukor
5 gsoľ
125 gzmäknuté maslo
3 ksžĺtok
1 ČLvanilkový extrakt
Na slivkovú náplň
500 gslivkový lekvár
5 PLrum
1 ČLkukuričný škrob
mletá škorica
Na mrveničku
50 gpolohrubá múka
25 gkrupicový cukor
25 gzmäknuté maslo
Na dokončenie
1 ksprešľahané vajce na potretie
blanšírované mandle
Postup
V 250 ml vlažného mlieka rozmiešame droždie a necháme ho 10 minút odležať pri izbovej teplote. Do misy preosejeme hladkú múku, pridáme cukor, soľ a maslo, ktoré prstami zapracujeme do múky. Akonáhle sa na hladine mlieka začne tvoriť pena a v múke nemáme žiadne kúsky masla, pridáme do misy žĺtky, extrakt a postupne prilievame drožďovú zmes až vypracujeme hladké a vláčne cesto. Pokiaľ je príliš suché, pridáme po lyžiciach ďalšie mlieko.
Z cesta vytvarujeme guľu, dáme ju do misy, zakryjeme fóliou a necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 60 až 90 minút.
Medzitým rozmiešame lekvár s rumom a preosiatym škrobom, dochutáme škoricou a naplníme do vrecka s hladkou koncovkou.
Múku, cukor a maslo prepracujeme prstami na mrveničku. Vykysnuté cesto prehnetieme a rozdelíme na 30 kúskov, z ktorých vyvaľkáme guľôčky. Rozložíme ich v rozostupoch na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme fóliou a necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 50 minút.
Do každej guľôčky vtlačíme dno pohára s priemerom asi 6 cm. Okraje koláčov potrieme vajcom a naplníme pripravenou náplňou. Ozdobíme mandľami a posypeme mrveničkou. Koláče necháme 10 minút kysnúť na plechu a potom pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 30 minút. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre