Svätomartinské lekvárové koláče s mandľami

Svätomartinské lekvárové koláče s mandľami

Kysnuté svätomartinské lekvárové koláče s mandľami neodmysliteľne patria k tradícii a oslavám hodov. Jemné a hebké cesto je dokonale naplnené plnkou, posypané mrveničkou a ozdobené chrumkavými mandľami. Jednoducho, jedna báseň pre maškrtné jazýčky.

Na cesto

  • 250 ml(až 300 ml podľa potreby) plnotučné mlieko

  • 30 gčerstvé droždie

  • 500 ghladká múka

  • 100 gkrupicový cukor

  • 5 gsoľ

  • 125 gzmäknuté maslo

  • 3 ksžĺtok

  • 1 ČLvanilkový extrakt

Na slivkovú náplň

  • 500 gslivkový lekvár

  • 5 PLrum

  • 1 ČLkukuričný škrob

  • mletá škorica

Na mrveničku

  • 50 gpolohrubá múka

  • 25 gkrupicový cukor

  • 25 gzmäknuté maslo

Na dokončenie

  • 1 ksprešľahané vajce na potretie

  • blanšírované mandle

Postup

  1. V 250 ml vlažného mlieka rozmiešame droždie a necháme ho 10 minút odležať pri izbovej teplote. Do misy preosejeme hladkú múku, pridáme cukor, soľ a maslo, ktoré prstami zapracujeme do múky. Akonáhle sa na hladine mlieka začne tvoriť pena a v múke nemáme žiadne kúsky masla, pridáme do misy žĺtky, extrakt a postupne prilievame drožďovú zmes až vypracujeme hladké a vláčne cesto. Pokiaľ je príliš suché, pridáme po lyžiciach ďalšie mlieko.

  2. Z cesta vytvarujeme guľu, dáme ju do misy, zakryjeme fóliou a necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 60 až 90 minút.

  3. Medzitým rozmiešame lekvár s rumom a preosiatym škrobom, dochutáme škoricou a naplníme do vrecka s hladkou koncovkou.

  4. Múku, cukor a maslo prepracujeme prstami na mrveničku. Vykysnuté cesto prehnetieme a rozdelíme na 30 kúskov, z ktorých vyvaľkáme guľôčky. Rozložíme ich v rozostupoch na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme fóliou a necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 50 minút.

  5. Do každej guľôčky vtlačíme dno pohára s priemerom asi 6 cm. Okraje koláčov potrieme vajcom a naplníme pripravenou náplňou. Ozdobíme mandľami a posypeme mrveničkou. Koláče necháme 10 minút kysnúť na plechu a potom pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 30 minút. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Chuťovky
Tip redakcie
Koláče
Česká republika
jeseň

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.