Svätomartinské orechové rožteky
Svätomartinské orechové rožteky vám pravdepodobne spôsobia závislosť na sladkom. Zamilujete si nielen ich krehké a hebké cesto, ale aj lahodnú a chrumkavú plnku z orieškov a masla. Tradícia ich pečenia siaha až do stredoveku a hlavnou myšlienkou ich prípravy je oslava hojnosti. Upečte si aj vy túto fantastickú pochúťku.
Ingrediencie
350 ghladká múka
50 gkrupicový cukor
1/4 ČLsoľ
20 gdroždie
200 mlvlažné mlieko
90 groztopené maslo
2 ksžĺtok
2 ČLcitrónová kôra
1 PLvanilkový extrakt
Na náplň
2 PLmaslo
150 gmleté vlašské orechy
100 gpráškový cukor
50 mlmlieko
1 ksbielok
Na dokončenie
vajce na potretie
sekané orechy na posypanie
Postup
V mise premiešame preosiatu múku, cukor a soľ. Uprostred vytvoríme jamku, pridáme rozdrobené droždie a dve tretiny mlieka. Premiešame s trochou múky na redšie cestíčko, zakryjeme a necháme 15 minút vzísť kvások.
Pridáme zvyšné mlieko, rozpustené a vychladnuté maslo, žĺtky, citrónovú kôru a vanilkový extrakt. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zakryjeme fóliou a necháme kysnúť asi 90 minút.
Na masle orestujeme orechy, pridáme cukor a ďalej restujeme. Zalejeme mliekom a premiešame. Odstavíme, necháme mierne vychladnúť a vmiešame bielok. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 diely. Každý rozvaľkáme na tenkú placku a pokrájame na 6 rovnakých trojuholníkových kúskov. Každý kúsok rozvaľkáme, potrieme orechovou náplňou a po okrajoch necháme vždy pásik voľného cesta.
Rožteky opatrne zrolujeme a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme dokysnúť 15 až 30 minút. Potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme nasekanými orechmi. Pečieme pri 180 °C asi 20 minút. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre