Svätomartinské orechové rožteky

Svätomartinské orechové rožteky

Svätomartinské orechové rožteky vám pravdepodobne spôsobia závislosť na sladkom. Zamilujete si nielen ich krehké a hebké cesto, ale aj lahodnú a chrumkavú plnku z orieškov a masla. Tradícia ich pečenia siaha až do stredoveku a hlavnou myšlienkou ich prípravy je oslava hojnosti. Upečte si aj vy túto fantastickú pochúťku.

Ingrediencie

  • 350 ghladká múka

  • 50 gkrupicový cukor

  • 1/4 ČLsoľ

  • 20 gdroždie

  • 200 mlvlažné mlieko

  • 90 groztopené maslo

  • 2 ksžĺtok

  • 2 ČLcitrónová kôra

  • 1 PLvanilkový extrakt

Na náplň

  • 2 PLmaslo

  • 150 gmleté vlašské orechy

  • 100 gpráškový cukor

  • 50 mlmlieko

  • 1 ksbielok

Na dokončenie

  • vajce na potretie

  • sekané orechy na posypanie

Postup

  1. V mise premiešame preosiatu múku, cukor a soľ. Uprostred vytvoríme jamku, pridáme rozdrobené droždie a dve tretiny mlieka. Premiešame s trochou múky na redšie cestíčko, zakryjeme a necháme 15 minút vzísť kvások.

  2. Pridáme zvyšné mlieko, rozpustené a vychladnuté maslo, žĺtky, citrónovú kôru a vanilkový extrakt. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zakryjeme fóliou a necháme kysnúť asi 90 minút.

  3. Na masle orestujeme orechy, pridáme cukor a ďalej restujeme. Zalejeme mliekom a premiešame. Odstavíme, necháme mierne vychladnúť a vmiešame bielok. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 diely. Každý rozvaľkáme na tenkú placku a pokrájame na 6 rovnakých trojuholníkových kúskov. Každý kúsok rozvaľkáme, potrieme orechovou náplňou a po okrajoch necháme vždy pásik voľného cesta.

  4. Rožteky opatrne zrolujeme a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme dokysnúť 15 až 30 minút. Potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme nasekanými orechmi. Pečieme pri 180 °C asi 20 minút. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Chuťovky
Tip redakcie
Koláče
Česká republika
jeseň

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.