Víkend v horách alebo na chate a vy neviete, čo dobré upiecť? Syrový koláč so slaninou je pre chalupársku kuchyňu ako stvorený. Vyskúšajte, určite vám zachutí!
225 ghladká múka (trochu aj na podsypanie)
150 gstudené maslo (aj na vymastenie)
soľ
1 ksšalotka
1/2 PLolivový olej
100 gslanina
1 ČLrozmarín
3 ksvajcia
200 gcrème fraîche
15 gparmezán
125 gsyr brie
90 gzavarené brusnice
mleté čierne korenie
Múku, maslo a štipku soli rozmixujeme na konzistenciu mrveničky. Pridáme 3-4 lyžice studenej vody, aby vznikla kompaktná hmota. Cesto zabalíme do fólie a necháme asi 30 minút odležať v chlade. Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 4 mm a vtlačíme ho do maslom vymazanej koláčovej formy s priemerom cca 23 cm. Približne 15 minút necháme znovu odležať v chlade.
Na cesto položíme papier na pečenie, ktorý zaťažíme sušenou fazuľou a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C cca 10 minút. Potom papier s fazuľou odstránime a korpus pečieme ďalších asi 10 minút.
Šalotku nakrájame na kolieska a na oleji opečieme do sklovita. Pridáme na kocky nakrájanú slaninu s nasekaným rozmarínom a opečieme dochrumkava. Necháme vychladnúť. V miske vyšľaháme vajcia s crème fraiche a nastrúhaným parmezánom. Zmes osolíme a okoreníme.
Na koláč dáme opečenú slaninu s cibuľou a na to uložíme syr nakrájaný na plátky. Pridáme kopčeky zavarených brusníc a všetko zalejeme vajíčkovou zmesou. Pečieme dozlatista pri 180 °C asi 25 minút. Pred podávaním necháme asi 10 minút vychladnúť. Dobrú chuť!
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre
© Copyright 2025 - Varíme spolu
Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.