Syrový koláč so slaninou
Víkend v horách alebo na chate a vy neviete, čo dobré upiecť? Syrový koláč so slaninou je pre chalupársku kuchyňu ako stvorený. Vyskúšajte, určite vám zachutí!
Ingrediencie
225 ghladká múka (trochu aj na podsypanie)
150 gstudené maslo (aj na vymastenie)
soľ
1 ksšalotka
1/2 PLolivový olej
100 gslanina
1 ČLrozmarín
3 ksvajcia
200 gcrème fraîche
15 gparmezán
125 gsyr brie
90 gzavarené brusnice
mleté čierne korenie
Postup
Múku, maslo a štipku soli rozmixujeme na konzistenciu mrveničky. Pridáme 3-4 lyžice studenej vody, aby vznikla kompaktná hmota. Cesto zabalíme do fólie a necháme asi 30 minút odležať v chlade. Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 4 mm a vtlačíme ho do maslom vymazanej koláčovej formy s priemerom cca 23 cm. Približne 15 minút necháme znovu odležať v chlade.
Na cesto položíme papier na pečenie, ktorý zaťažíme sušenou fazuľou a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C cca 10 minút. Potom papier s fazuľou odstránime a korpus pečieme ďalších asi 10 minút.
Šalotku nakrájame na kolieska a na oleji opečieme do sklovita. Pridáme na kocky nakrájanú slaninu s nasekaným rozmarínom a opečieme dochrumkava. Necháme vychladnúť. V miske vyšľaháme vajcia s crème fraiche a nastrúhaným parmezánom. Zmes osolíme a okoreníme.
Na koláč dáme opečenú slaninu s cibuľou a na to uložíme syr nakrájaný na plátky. Pridáme kopčeky zavarených brusníc a všetko zalejeme vajíčkovou zmesou. Pečieme dozlatista pri 180 °C asi 25 minút. Pred podávaním necháme asi 10 minút vychladnúť. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre