Tekvicová polievka s jablkami a tekvicovými semienkami

Tekvicová polievka s jablkami a tekvicovými semienkami

Ak vás baví neustále ochutnávanie a skúšanie nových receptov na jesennú klasiku, vyskúšajte aj tekvicovú polievku s jablkami a tekvicovými semienkami. Kombinuje to najchutnejšie z jesenných surovín, je krásne hustá a výdatná. Ideálna na zahriatie a na zaplnenie hladného bruška.

Ingrediencie

  • 1 ks(cca 700 g) maslová tekvica

  • 40 gmaslo

  • 20 mlrastlinný olej

  • 2 ksjablká

  • 1 kscibuľa

  • 2 strúčikycesnaku

  • 1 kschilli papričky

  • 1 PLkari korenie

  • 1 PLnastrúhaný čerstvý zázvor

  • 250 mlkokosové mlieko alebo 100 ml 33 % smotany na šľahanie

  • 50 gtekvicové semienka

  • soľ

  • mleté čierne korenie

  • 1 PLmaslo

  • 1 PLmed

Postup

  1. Tekvicu olúpeme, vydlabeme semienka, nakrájame ju na kúsky a rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zľahka osolíme, pokvapkáme polovicou rozpusteného masla a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C, pečieme asi 20 minút.

  2. Jeden a pol jablka olúpeme, zbavíme stredov s jadierkami a nakrájame na kocky. V hrnci nahrejeme zvyšné maslo s olejom, pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, plátky cesnaku. Nakrájanú chilli papričku, posypeme kari korením a spoločne restujeme 2 minúty. Zmes zalejeme 500 ml vody, osolíme a necháme dusiť. Pridáme opečenú tekvicu, zázvor, kokosové mlieko alebo smotanu a rozmixujeme. Podľa potreby prilejeme vodu a necháme ďalších 10 minút variť.

  3. Tekvicové semienka nasypeme na plech a vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C na 10 minút. Zvyšnú polovicu očisteného jablka nakrájame na plátky. Na panvici rozohrejeme maslo, pridáme med a plátky jabĺk. Teplotu znížime a jablká opečieme do mäkka.

  4. Hotovú polievku podľa chuti osolíme, rozdelíme do misiek, ozdobíme plátkami jabĺk a tekvicovými semienkami. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Polievky
Bezmäsité jedlá
jeseň

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.