Tekvicové krúpové rizoto s bravčovou panenkou
Tekvicové rizoto s bravčovou panenkou si jednoducho zamilujete. Nie je zdĺhavý recept, napriek tomu je plný farieb a chutí a určite sa môžete tešiť na šťavnatú prílohu a extra jemné a lahodné mäso. Lístky čerstvého rozmarínu dodávajú celému jedlu nezameniteľnú chuť a dokážu zvýrazniť práve chuť mäsa a tekvice. Odporúčame vyskúšať a pokojne podávať aj ako slávnostný obed či večeru.
Ingrediencie
250 gcelé krúpy
1/2 ksmaslová tekvica
1/2 kstekvica Hokkaido
2 ksšalotka
2 PLolivový olej
1 ksmenšie červené jablko
čerstvý rozmarín
750 mlvývar
soľ
mleté čierne korenie
1 strúčikcesnaku
75 gmaslo
20 gparmezán
700 gbravčová panenka
tekvicové semienka
1 baleniežerucha
čerstvý rozmarín
mltekvicový olej
Postup
Krúpy necháme cez noc napučať v 0,5 l vody. Maslovú tekvicu olúpeme, vydlabeme semienka, ktoré odložíme na bok a tekvicu nakrájame na kocky. Hokkaido iba zbavíme semienok a tiež nakrájame. Do hrnca s vriacou vodou vložíme semienka a šupky z tekvice a asi 10 minút povaríme. Potom necháme asi 15 minút lúhovať.
Polovičné množstvo šalotky orestujeme na lyžici olivového oleja, pridáme nakrájané jablko bez jadierok, hokkaido a nasekaný rozmarín. Zalejeme vývarom zo semienok a varíme, kým sa tekvica nezačne rozpadať. Potom v mixéri spolu s maslom rozmixujeme na hladké pyré. Ochutíme soľou a korením.
Maslovú tekvicu spoločne so zvyškom šalotky a cesnakom nakrájaným na plátky orestujeme na lyžici olivového oleja, pridáme namočené krúpy, podlejeme zvyšným vývarom a povaríme, aby všetky suroviny zmäkli. Pridáme tekvicové pyré, krátko povaríme, pridáme studené maslo, parmezán a vymiešame do hladka. Podľa potreby dochutíme soľou a korením.
Panenku očistíme a po všetkých stranách dobre osolíme a okoreníme. Potom ju opečieme zo všetkých strán do zlatista a vložíme do rúry predhriatej na 180 °C asi na 15 minút. Panenku vyberieme a k hotovému krupotu ju nakrájame na plátky. Na tanieri krupoto posypeme opraženými semienkami, pridáme žeruchu a vetvičky rozmarínu a všetko pokvapkáme tekvicovým olejom. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre