Tradičná česká kulajda

Tradičná česká kulajda

Poctivá tradičná česká kulajda je polievka, ktorá je klenotom českej kuchyne. Jemná a zároveň sýta a hustá polievka je plná overených surovín a najlepšie chutí s vajcom. My sme ju pripravili so stratenými vajíčkami a radi sa o tento skvelý recept podelíme aj s vami.

Ingrediencie

  • 2 PLmaslo

  • 1 kscibuľa

  • 2 PLhladká múka

  • 1000 mlmlieko

  • soľ

  • mleté čierne korenie

  • 1 ČLdrvená rasca

  • 2 ksbobkový list

  • 1 PLkrupicový cukor

  • 200 gčerstvé lesné huby (alebo hrsť sušených húb)

  • 2 PLrastlinný olej

  • 300 gzemiaky

  • 2 PLaž 4 PL ocot + na stratené vajcia

  • 1 hrsťkôpor

  • 150 mlsmotana na varenie

  • 4 ksvajcia

Postup

  1. Na masle krátko orestujeme cibuľu nakrájanú najemno. Pridáme múku, premiešame, zalejeme mliekom a varíme asi 15 minút. Ochutíme soľou, korením, rascou, bobkovým listom a trochou cukru.

  2. Huby očistíme, nakrájame na menšie kúsky a orestujeme najskôr na rozohriatom oleji na panvicu. Potom ich vložíme do polievky spoločne so zemiakmi nakrájanými na kocky. Varíme, pokým nie sú mäkké. Nakoniec pridáme ocot, nasekaný kôpor a zjemníme ju smotanou.

  3. V hrnci zvaríme dostatočné množstvo vody s trochou octu a privedieme tesne pod bod varu. Vo vode potom pomocou naberačky vytvoríme vír. Do naberačky naberieme horúcu vodu a rozklepneme do nej vajce. Necháme zraziť (trvá to približne 3 minúty). Vyberieme ho a necháme odkvapkať. Rovnakým spôsobom pripravíme zvyšné vajcia a podávame ich s kulajdou. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Polievky
Tip redakcie
Bezmäsité jedlá
Česká republika
zima

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.