Tradičná česká kulajda
Poctivá tradičná česká kulajda je polievka, ktorá je klenotom českej kuchyne. Jemná a zároveň sýta a hustá polievka je plná overených surovín a najlepšie chutí s vajcom. My sme ju pripravili so stratenými vajíčkami a radi sa o tento skvelý recept podelíme aj s vami.
Ingrediencie
2 PLmaslo
1 kscibuľa
2 PLhladká múka
1000 mlmlieko
soľ
mleté čierne korenie
1 ČLdrvená rasca
2 ksbobkový list
1 PLkrupicový cukor
200 gčerstvé lesné huby (alebo hrsť sušených húb)
2 PLrastlinný olej
300 gzemiaky
2 PLaž 4 PL ocot + na stratené vajcia
1 hrsťkôpor
150 mlsmotana na varenie
4 ksvajcia
Postup
Na masle krátko orestujeme cibuľu nakrájanú najemno. Pridáme múku, premiešame, zalejeme mliekom a varíme asi 15 minút. Ochutíme soľou, korením, rascou, bobkovým listom a trochou cukru.
Huby očistíme, nakrájame na menšie kúsky a orestujeme najskôr na rozohriatom oleji na panvicu. Potom ich vložíme do polievky spoločne so zemiakmi nakrájanými na kocky. Varíme, pokým nie sú mäkké. Nakoniec pridáme ocot, nasekaný kôpor a zjemníme ju smotanou.
V hrnci zvaríme dostatočné množstvo vody s trochou octu a privedieme tesne pod bod varu. Vo vode potom pomocou naberačky vytvoríme vír. Do naberačky naberieme horúcu vodu a rozklepneme do nej vajce. Necháme zraziť (trvá to približne 3 minúty). Vyberieme ho a necháme odkvapkať. Rovnakým spôsobom pripravíme zvyšné vajcia a podávame ich s kulajdou. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre