Tradičné medové judáše
Tradičné medové judáše patria k Veľkej noci už dlhé roky. Je to sladké a jemné pečivo s kresťanskou symbolikou, ktorá zobrazuje povraz, na ktorom sa obesil Judáš, keď zradil Ježiša. Ochutnajte ich, určite si obľúbite nielen ich jemnosť, ale aj skvelú polevu s rumom, medom a maslom, ktorá im dodá úplne iný rozmer chutí.
Na cesto
180 mlmlieko
50 gkrupicový cukor
400 ghladká múka
30 gčerstvé droždie
2 ksžĺtky
30 mlrum
60 gmed
1 ČLmletá škorica
1 štipkasoľ
130 gmaslo
Na polevu
4 PLrozpustené maslo
3 PLrum
2 PLtekutý med
Postup
V mise premiešame vlažné mlieko, cukor, polovicu múky a rozdrobené droždie. Necháme v tpele 20 minút, kým nevzíde kvások.
Do kvásku potom primiešame žĺtky, rum, med, zvyšnú múku, škoricu a soľ. Vypracujeme nelepivé cesto, do ktorého nakoniec zapracujeme rozpustené vlažné maslo. Hotové cesto potom bude ľahko lepivé.
Cesto posypeme múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 40 minút. Na pomúčenej doske z cesta vyvaľkáme pramene, ktoré zatočíme do uzlíkov a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ďalších 15 minút kysnúť.
Uzlíky pečieme v rúre vyhriatej na 165 °C asi 30 minút. Po upečení ich za horúca potrieme polevou, ktorú pripravíme zmiešaním masla, rumu a medu. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre