Tradičné medové judáše

Tradičné medové judáše

Tradičné medové judáše patria k Veľkej noci už dlhé roky. Je to sladké a jemné pečivo s kresťanskou symbolikou, ktorá zobrazuje povraz, na ktorom sa obesil Judáš, keď zradil Ježiša. Ochutnajte ich, určite si obľúbite nielen ich jemnosť, ale aj skvelú polevu s rumom, medom a maslom, ktorá im dodá úplne iný rozmer chutí.

Na cesto

  • 180 mlmlieko

  • 50 gkrupicový cukor

  • 400 ghladká múka

  • 30 gčerstvé droždie

  • 2 ksžĺtky

  • 30 mlrum

  • 60 gmed

  • 1 ČLmletá škorica

  • 1 štipkasoľ

  • 130 gmaslo

Na polevu

  • 4 PLrozpustené maslo

  • 3 PLrum

  • 2 PLtekutý med

Postup

  1. V mise premiešame vlažné mlieko, cukor, polovicu múky a rozdrobené droždie. Necháme v tpele 20 minút, kým nevzíde kvások.

  2. Do kvásku potom primiešame žĺtky, rum, med, zvyšnú múku, škoricu a soľ. Vypracujeme nelepivé cesto, do ktorého nakoniec zapracujeme rozpustené vlažné maslo. Hotové cesto potom bude ľahko lepivé.

  3. Cesto posypeme múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 40 minút. Na pomúčenej doske z cesta vyvaľkáme pramene, ktoré zatočíme do uzlíkov a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ďalších 15 minút kysnúť.

  4. Uzlíky pečieme v rúre vyhriatej na 165 °C asi 30 minút. Po upečení ich za horúca potrieme polevou, ktorú pripravíme zmiešaním masla, rumu a medu. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Chuťovky
Koláče
Veľká noc

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.