Trhané morčacie mäso s domácimi žemľami
Trhané morčacie mäso s domácimi žemľami vás dostane nezabudnuteľnou chuťou. Príprava nepatrí k tým najrýchlejším, ale každá minúta bude odmenená lahodnou chuťou a skvelým pocitom, že každý kúsok tohto jedla ste si pripravili vlastnými rukami. V tom prípade, si ho môžete dochutiť podľa seba a pokojne pridať aj svoju obľúbenú koreninu či bylinku. Originalitu určite iba oceníte.
Na morčacie mäso
400 g(horné) morčacie stehná bez kosti a kože
soľ podľa chuti
2 ksbobkový list
1 kscibuľa
Na domáce žemle
20 gčerstvé droždie
25 mlrastlinný olej
550 ghladká múka
10 gsoľ
Na omáčku
100 gkečup
1 ČLúdená mletá paprika
1/4 ČLrímska rasca
2 strúčikyprelisovaného cesnaku
1 ČLtrstinový cukor
1 kscitrónová šťava z 1 citróna
Na dokončenie
125 grukola
1/2 ksčervená cibuľa
2 ksparadajka
Postup
Morčacie mäso umyjeme, osušíme, osolíme, preložíme do zapekacej misy, zalejeme trochou vody, pridáme bobkový list, nakrájanú cibuľu a pečieme pod pokrievkou vo vyhriatej rúre pri 140 °C asi 3 hodiny. Po upečení necháme vychladnúť a vidličkou natrháme na vlákna.
Droždie zmiešame s 400 ml teplej vody, olejom, pridáme múku, soľ a urobíme cesto, ktoré necháme kysnúť asi 60 minút. Potom ho rozdelíme na 8 kúskov, každý kúsok vyvaľkáme v múke a rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Znovu necháme kysnúť asi 20 minút a potom pečieme vo vyhriatej rúre pri 190 °C asi 15 minút. Žemle necháme vychladnúť.
Ingrediencie na omáčku dáme do hrnca a za stáleho miešania privedieme k varu. Potom odložíme na bok a necháme ju chvíľu odpočívať. Rukolu, cibuľu a paradajky umyjeme a nakrájame. Žemle prekrojíme, dáme do nich trhané mäso, paradajky, rukolu a omáčku. Môžeme podávať napríklad so zeleninovým šalátom. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre