Údená krkovička s juhočeskou lepenicou
Údená krkovička s juhočeskou lepenicou vzdáva hold tradičnému kulinárskemu umeniu našich západných susedov. Ak ste doteraz nepoznali lepenicu, ide o pomerne lacné a časovo nenáročné jedlo prenášané z generácia na generáciu. Ochutnajte a spoznajte nové jedlo.
Na prípravu mäsa
500 gúdená bravčová krkovica
4 PLmaslo
100 mlsvetlé pivo
hladkolistý petržlen (vňať na podávanie)
Na lepenicu
500 gbiela kyslá kapusta
2 kscibuľa
2 PLbravčová masť
soľ
mleté čierne korenie
1 ČLdrvená rasca
1 kgzemiaky
Postup
Kapustu scedíme a nálev si odložíme. Z kapusty vymačkáme zvyšnú tekutinu a pokrájame ju na hrubo. Cibuľu olúpeme a nakrájame na drobno. V hrnci zohrejeme masť, prisypeme cibuľu a orestujeme do zlatista. Pridáme kapustu, ochutíme soľou a rascou. Podlejeme trochou vody, prikryjeme a dusíme do mäkka asi 30 minút.
Medzitým očistíme zemiaky, nakrájame ich na kocky a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Uvarené precedíme, primiešame k nim kapustu a pučidlom na zemiaky rozmačkáme na hrubšiu kašu a podľa chuti osolíme, okoreníme a podľa chuti doplníme nálev z kapusty. Uchovávame v teple.
Údenú krkovičku nakrájame na 5 mm plátky. V panvici zohrejeme maslo, opečieme na ňom mäso z oboch strán do zlatista. Podlejeme pivom a krátko povaríme. Plátky mäsa podávame s pripravenou lepenicou. Pred podávaním posypeme nahrubo nakrájanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre