Vajce Benedikt so slanou žemľovkou

Vajce Benedikt so slanou žemľovkou

Vajce Benedikt so slanou žemľovkou si pripravte ako výdatné raňajky alebo večeru. Vajce, šunka, syr a chutná omáčka sa postarajú o pestrý gurmánsky zážitok, ktorý musíte vyskúšať. S týmto jedlom potešíte aj tých najväčších hladošov alebo tých, ktorí radi vstávajú v čase, keď sa pomaličky servíruje obed.

Na slanú žemľovku

  • 4 ksvajcia

  • 100 mlmlieko

  • soľ podľa chuti

  • mleté čierne korenie podľa chuti

  • 100 gsyr ementál

  • maslo na vymazanie formy

  • 8 ks(plátky) toastový chlieb

  • 100 gšunka

Na holandskú omáčku

  • 3 ksvajcia

  • 1 kscitrónová šťava z 1 citróna

  • 150 gmaslo

  • soľ podľa chuti

  • mleté čierne korenie podľa chuti

Na vajce Benedikt

  • soľ

  • 50 mlocot

  • 4 ksvajce

Postup

  1. Vajcia na žemľovku rozklepneme do misy, prilejeme mlieko, osolíme, okoreníme a dobre metličkou rozmiešame. Syr nastrúhame.

  2. Zapekaciu formu vymažeme maslom, na dno dáme plátky chleba, prelejeme časťou rozmiešaných vajec, rozložíme plátky šunky a posypeme syrom. Postup opakujeme dvakrát.

  3. Pripravenú žemľovku pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 C asi 20 minút. Po upečení rozkrojíme na polovicu.

  4. Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky dáme do misy, rozmiešame ich metličkou a ochutíme citrónovou šťavou.

  5. Misku preložíme nad horúci vodný kúpeľ a za stáleho miešania k vajciam prilievame rozpustené maslo. Potom stiahneme z ohňa, osolíme, okoreníme a uchovávame v teple.

  6. Vo vriacej osolenej vode s octom pripravíme pošírované vajcia tak, že vytvoríme lyžicou vír a vyklepneme do neho vajce. Takto uvaríme všetky vajcia, po uvarení ich položíme na porciu žemľovky a polejeme omáčkou. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Raňajky
Večera
Omáčky
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.