Vajce Benedikt so slanou žemľovkou
Vajce Benedikt so slanou žemľovkou si pripravte ako výdatné raňajky alebo večeru. Vajce, šunka, syr a chutná omáčka sa postarajú o pestrý gurmánsky zážitok, ktorý musíte vyskúšať. S týmto jedlom potešíte aj tých najväčších hladošov alebo tých, ktorí radi vstávajú v čase, keď sa pomaličky servíruje obed.
Na slanú žemľovku
4 ksvajcia
100 mlmlieko
soľ podľa chuti
mleté čierne korenie podľa chuti
100 gsyr ementál
maslo na vymazanie formy
8 ks(plátky) toastový chlieb
100 gšunka
Na holandskú omáčku
3 ksvajcia
1 kscitrónová šťava z 1 citróna
150 gmaslo
soľ podľa chuti
mleté čierne korenie podľa chuti
Na vajce Benedikt
soľ
50 mlocot
4 ksvajce
Postup
Vajcia na žemľovku rozklepneme do misy, prilejeme mlieko, osolíme, okoreníme a dobre metličkou rozmiešame. Syr nastrúhame.
Zapekaciu formu vymažeme maslom, na dno dáme plátky chleba, prelejeme časťou rozmiešaných vajec, rozložíme plátky šunky a posypeme syrom. Postup opakujeme dvakrát.
Pripravenú žemľovku pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 C asi 20 minút. Po upečení rozkrojíme na polovicu.
Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky dáme do misy, rozmiešame ich metličkou a ochutíme citrónovou šťavou.
Misku preložíme nad horúci vodný kúpeľ a za stáleho miešania k vajciam prilievame rozpustené maslo. Potom stiahneme z ohňa, osolíme, okoreníme a uchovávame v teple.
Vo vriacej osolenej vode s octom pripravíme pošírované vajcia tak, že vytvoríme lyžicou vír a vyklepneme do neho vajce. Takto uvaríme všetky vajcia, po uvarení ich položíme na porciu žemľovky a polejeme omáčkou. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre