Veľkonočná čokoládová torta so zajačikom

Veľkonočná čokoládová torta so zajačikom

Sviatky jari predstavujú aj prípravu ako varenie, pečenie a následné oslavovanie. Ale vôbec si to nemusíte robiť náročnejšie než je treba. Vyskúšajte napríklad túto veľkonočnú čokoládovú tortu so zajačikom a stane sa hitom sviatočných dní. Bude to presne ten pútavý kúsok, o ktorom sa bude hovoriť a zachutí všetkým, nielen milovníkom čokolády. Niekedy ani nemusíte pripraviť niekoľko druhov sladkostí, stačí mať tú jedinú správnu.

Na čokoládový krém

  • 600 ml33 % smotana na šľahanie

  • 300 ghorká čokoláda

  • 1 ČLvanilkový extrakt

Na korpus

  • 200 ghladká múka

  • 50 gkvalitné kakao

  • 1 ČLjedlá sóda

  • 80 gmaslo

  • 30 grastlinný olej

  • 230 gkrupicový cukor

  • 2 ksvajcia

  • 240 gcmar

Na želé

  • 1 ČLprášková želatína

  • 200 grebarbora

  • 3 PLkrupicový cukor

  • 1/2 kscitrón

  • 1 ČLkukuričný škrob

Na mascarpone krém

  • 125 gmascarpone

  • 150 ml40 % smotana na šľahanie

  • 1 PLpráškový cukor

Na dokončenie

  • čokoládové vajíčka

  • čokoládové zajačiky alebo fondánové zajačiky

Postup

  1. Polovicu smotany zahrejeme pod bod varu a nalejeme na nalámanú čokoládu. Necháme odstáť, vymiešame stierkou a premixujeme. Prilejeme extrakt a zvyšnú studenú smotanu, opäť premixujeme. Zakryjeme fóliou a necháme do druhého dňa odležať v chladničke.

  2. Múku preosejeme s kakaom a sódou, premiešame. Zmäknuté maslo, olej a cukor utreme do svetlej peny, po jednom zašľaháme vajce a na záver opäť zašľaháme striedavo múčnu zmes a cmar.

  3. Cesto nalejeme do tortovej formy s priemerom 18 cm, ktorej dno sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme pri 170 °C asi 50 minút, necháme chladnúť vo forme. Potom korpus odrežeme po stranách od formy a vyklopíme na mriežku. Po úplnom vychladnutí ho vodorovne prekrojíme. Spodný korpus vložíme do posuvnej a nastaviteľnej formy na tortu.

  4. Želatínu premiešame s lyžicou vody a necháme 10 minút napučať. Rebarboru nakrájame na drobné kocky, dáme ju do hrnca s cukrom, citrónovou šťavou a varíme do zmäknutia. Premixujeme, pridáme škrob rozmiešaný v troche vody a prevaríme. Pyré stiahneme z ohňa, pridáme napučanú želatínu a miešame do rozpustenia. Môžeme zafarbiť potravinárskou farbou. Vychladnutú zmes nalejeme na korpus a necháme stuhnúť v chlade.

  5. Mascarpone vyšľaháme so smotanou a cukrom do tuha, krém rozotrieme na želé a priložíme druhý korpus. Uložíme stuhnúť do chladničky. Na čokoládový krém vyšľaháme vychladnutý základ do tuha. Tortu vyberieme z formy a potrieme čokoládovým krémom. Uhladíme a pomocou vrecka ozdobíme boky torty. Necháme stuhnúť a povrch ozdobíme vajíčkami so zajačikmi. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Zákusky
Dezerty
Koláče
Veľká noc

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.