Veľkonočná čokoládová torta so zajačikom
Sviatky jari predstavujú aj prípravu ako varenie, pečenie a následné oslavovanie. Ale vôbec si to nemusíte robiť náročnejšie než je treba. Vyskúšajte napríklad túto veľkonočnú čokoládovú tortu so zajačikom a stane sa hitom sviatočných dní. Bude to presne ten pútavý kúsok, o ktorom sa bude hovoriť a zachutí všetkým, nielen milovníkom čokolády. Niekedy ani nemusíte pripraviť niekoľko druhov sladkostí, stačí mať tú jedinú správnu.
Na čokoládový krém
600 ml33 % smotana na šľahanie
300 ghorká čokoláda
1 ČLvanilkový extrakt
Na korpus
200 ghladká múka
50 gkvalitné kakao
1 ČLjedlá sóda
80 gmaslo
30 grastlinný olej
230 gkrupicový cukor
2 ksvajcia
240 gcmar
Na želé
1 ČLprášková želatína
200 grebarbora
3 PLkrupicový cukor
1/2 kscitrón
1 ČLkukuričný škrob
Na mascarpone krém
125 gmascarpone
150 ml40 % smotana na šľahanie
1 PLpráškový cukor
Na dokončenie
čokoládové vajíčka
čokoládové zajačiky alebo fondánové zajačiky
Postup
Polovicu smotany zahrejeme pod bod varu a nalejeme na nalámanú čokoládu. Necháme odstáť, vymiešame stierkou a premixujeme. Prilejeme extrakt a zvyšnú studenú smotanu, opäť premixujeme. Zakryjeme fóliou a necháme do druhého dňa odležať v chladničke.
Múku preosejeme s kakaom a sódou, premiešame. Zmäknuté maslo, olej a cukor utreme do svetlej peny, po jednom zašľaháme vajce a na záver opäť zašľaháme striedavo múčnu zmes a cmar.
Cesto nalejeme do tortovej formy s priemerom 18 cm, ktorej dno sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme pri 170 °C asi 50 minút, necháme chladnúť vo forme. Potom korpus odrežeme po stranách od formy a vyklopíme na mriežku. Po úplnom vychladnutí ho vodorovne prekrojíme. Spodný korpus vložíme do posuvnej a nastaviteľnej formy na tortu.
Želatínu premiešame s lyžicou vody a necháme 10 minút napučať. Rebarboru nakrájame na drobné kocky, dáme ju do hrnca s cukrom, citrónovou šťavou a varíme do zmäknutia. Premixujeme, pridáme škrob rozmiešaný v troche vody a prevaríme. Pyré stiahneme z ohňa, pridáme napučanú želatínu a miešame do rozpustenia. Môžeme zafarbiť potravinárskou farbou. Vychladnutú zmes nalejeme na korpus a necháme stuhnúť v chlade.
Mascarpone vyšľaháme so smotanou a cukrom do tuha, krém rozotrieme na želé a priložíme druhý korpus. Uložíme stuhnúť do chladničky. Na čokoládový krém vyšľaháme vychladnutý základ do tuha. Tortu vyberieme z formy a potrieme čokoládovým krémom. Uhladíme a pomocou vrecka ozdobíme boky torty. Necháme stuhnúť a povrch ozdobíme vajíčkami so zajačikmi. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre