Veľkonočná pečená šunka

Veľkonočná pečená šunka

Aká by to bola Veľká noc, ak by sa počas nej nepodávala veľkonočná pečená šunka? Tradičná súčasť našich sviatočných jedálničkov môže byť pripravená aj trošku inak, ako zvyčajne. Povarte ju vo vode so zeleninou a potom ju do zlatista zapečte. Výsledok vás prekvapí.

Ingrediencie

  • 2 ksmrkva

  • 1/4 ksmalý zeler

  • 2 kspetržlen

  • 1/2 kspór

  • 1 kscibuľa

  • 1 a 1/2 kgšunka vcelku

  • 6 guľôčoknové korenie

  • 8 guľôčokčierne korenie

  • 1 ČLsoľ

Na potieranie

  • 170 gpomarančový džem

  • 250 gmed

  • 2 kscelá škorica

  • 40 gdijonska horčica

Postup

  1. Do hrnca vložíme očistenú a nahrubo nakrájanú zeleninu, zalejeme ju 4 až 5 litrami studenej vody a privedieme k varu. Vložíme do nej celú šunku, korenie a veľmi miernym varom varíme asi 30 minút. Potom šunku vyberieme a po vychladnutí ju nakrájame a tenké plátky, ktoré až po spodnú stranu nedokrojíme, ale vytvoríme hlbšie zárezy.

  2. Do kastrólika dáme džem, med, škoricu a horčicu. Zalejeme asi 500 ml vody a pozvoľna varíme približne 15 minút, pokým omáčka nezhustne.

  3. Mäso vložíme do pekáča na mriežku a povrch šunky potrieme pripravenou omáčkou. Vložíme do rúry a pečieme pri 160 °C asi 60 minút, až sa povrch vypečie do zlatista.

  4. Počas pečenia potierame pripravenou omáčkou. Upečenú šunku necháme krátko odpočinúť a podávame napríklad s duseným hráškom. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Hlavné jedlá
Mäsité jedlá
Slovensko
Veľká noc

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.