Veľkonočné kura pečené so zeleninou a údenou plnkou
Veľkonočné kura pečené so zeleninou a údenou plnkou je plné chutí a surovín, ktoré si u vás doma jednoducho zamilujete. Svieže jarné chute sú charakteristické pre tento recept a v kruhoch milovníkov hydinového mäsa sa asi nenájde nikto, kto by aspoň neochutnal takúto dobrotu.
Na plnené kura
100 gúdené mäso
3 ksrožky
10 vetvičiekčerstvé bylinky (estragón, petržlenová vňať, tymián)
soľ
mleté čierne korenie
muškátový oriešok
3 ksvajcia
2 ks(cca 1500 g) malé celé kura
5 vetvičiekčerstvá šalvia
100 gmaslo
Na zeleninovú prílohu
300 gmrkva
300 gpetržlen
1 kscibuľa
300 gmalé zemiaky
soľ
mleté čierne korenie
Postup
Údené mäso vložíme do vriacej a osolenej vody a varíme ho asi 40 minút domäkka. Potom mäso vyberieme, necháme vychladnúť a nakrájame na drobné kocky.
Rožky nakrájame na kocky a dáme do misy. Bylinky otrháme od stoniek, nahrubo nasekáme a pridáme k rožkom. Osolíme, okoreníme a ochutíme muškátovým orieškom.
Žĺtky oddelíme od bielkov, žĺtky prilejeme do misy a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Sneh potom vmiešame k ostatným surovinám a rýchlo zapracujeme.
Umyté a očistené kura ochutíme soľou a korením. Do vnútornej dutiny vložíme zopár lístkov šalvie a naplníme ich plnkou. Nohy zviažeme špagátom k sebe, aby pri pečení kuriatko držalo tvar.
Zeleninu a cibuľu očistíme, zemiaky olúpeme. Cibuľu nakrájame na mesiačiky, koreňovú zeleninu na hranolky. Zemiaky necháme vcelku a pokiaľ sú väčšie, môžeme ich prepoliť.
Zeleninu, cibuľu a zemiaky ochutíme a vložíme na dno pekáča. Nakoniec umiestnime obe kuriatka do pekáča, na všetko poukladáme plátky masla a pečieme pri 180 °C asi 60 minút. Pred koncom pečenia pridáme zvyšné bylinky. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre