Veľkonočné kura s plnkovými guľôčkami
Na sviatočných dňoch bývajú najkrajšie práve chvíle strávené s najbližšími. Pri krásne prestretom stole s chutným jedlom sa vždy rada zíde celá rodina. Pripravte im veľkonočné pečené kura s plnkovými guľôčkami a uvidíte, že o inom jedle ani nebudú hovoriť.
Na pečené kura
1 strúčikcesnaku
soľ
mleté čierne korenie
1 PLmaslo
1 kscelé kura
čerstvá petržlenová vňať
500 gmalé zemiaky
Na plnkové guľôčky
6 ksrožky z predchádzajúceho dňa (alebo staršie)
250 mlmlieko
30 gmaslo
80 gslanina
2 ksvajcia
2 PLnasekané olúpané mandle
soľ
mleté čierne korenie
3 PLstrúhanka
Na dokončenie
čerstvé bylinky (napr. tymián, pažítka, petržlenová vňať)
Postup
Rúru predhrejeme na 160 °C. Cesnak prelisujeme a zmiešame so soľou a korením na pastu a premiešame ju so zmäknutým maslom. Kura osušíme papierovým utierkami, opatrne uvoľníme kožu na prsiach a votrieme pod ňu časť cesnakového masla. Potom nohy kuraťa zviažeme kuchynským špagátom a celé kura potrieme zvyšným cesnakovým maslom. Kura položíme do pekáča, pridáme umyté zemiaky nakrájané na menšie kúsky.
Rožky nakrájame na malé kocky, dáme ich do misy a zalejeme trochou vlažného mlieka. Medzitým na masle osmažíme nakrájanú slaninu, kým nezíska zlatistú farbu. K namočeným rožkom pridáme zvyšné mlieko, slaninu, vajcia, mandle, soľ, korenie a prstami premiešame. Hmotu zahustíme strúhankou. Mokrými rukami tvarujeme guľôčky a rozmiestnime ich do pekáča s kuraťom.
Kura pečieme vo vyhriatej rúre približne 70 až 90 minút, kým nebude mať zlatistý povrch. Občas prelejeme vypečenou šťavou. Podľa potreby podlejeme vodou. Po upečení posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a ozdobíme čerstvými bylinkami. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre