Veľkonočné linecké sušienky s citrónovým krémom
Veľkonočné linecké sušienky s citrónovým krémom zaujmú na prvý pohľad. Na ich ozdobenie budete potrebovať farebný práškový cukor, ale to ako jednoducho sa dá vyrobiť sa dozviete v recepte. Túto skvelú dobrotu musíte vyskúšať, s citrónovým krémom chutí neodolateľne.
Na linecké cesto
300 ghladká múka
200 gmaslo
100 gpráškový cukor
2 kscitrónová kôra
2 ksžĺtky
Na citrónový krém
100 gmaslo
120 gkrupicový cukor
2 ksvajcia
2 kscitrónová kôra a šťava z 2 citrónov
Na dokončenie
práškový cukor
práškové potravinárske farbivo (rôzne odtiene)
Postup
Do misy dáme všetky suroviny na cesto a vypracujeme hladké cesto. Hotové ho zabalíme do fólie a dáme ho odležať do chladničky minimálne na 1 hodinu.
Odležané cesto necháme chvíľu povoliť pri izbovej teplote a na pomúčenej doske ho rozvaľkáme valčekom na plát s hrúbkou 3 až 5 mm a vykrojíme kolieska. V polovici koliesok vykrojíme stredy.
Vykrojené tvary rozložíme na plechy vystlaný papierom na pečenie s miernymi rozostupmi a dáme piecť do rúry rozohriatej na 160 °C. Pečieme asi 10 minút. Upečené linecké necháme úplne vychladnúť.
Medzitým si pripravíme citrónový krém. Do ohňovzdornej misky nalejeme rozpustené maslo, pridáme zvyšné ingrediencie a nad horúcim vodným kúpeľom za stáleho miešania varíme, pokým zmes nedosiahne teplotu 82 °C. Potom krém precedíme cez jemné sitko do misky a necháme ho vychladnúť v chladničke.
Vychladnutým krémom zlepíme linecké sušienky k sebe a pocukríme farebným práškovým cukrom, ktorý pripravíme zmiešaním práškového cukru s vybranou potravinárskou práškovou farbou. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre