Veľkonočný mandľový mazanec
Vyskúšajte veľkonočný mandľový mazanec a váš domov sa rozvonia sladkou vôňou typickou pre sviatočné dni. Toto pečivo sa v minulosti podávalo ako obradové a rituálne a znázorňovalo slnko vítajúce jar. Kedysi sa do neho nepridával cukor, dnes si ho však môžete vychutnať v jeho najlepšej podobe. S mandľami, hrozienkami a vanilkovo-citrónovou príchuťou si ho obľúbite okamžite.
Ingrediencie
230 ghladká múka
100 gpolohrubá múka
115 mlvlažné mlieko
20 gdroždie
70 grozpustené maslo
60 gkrupicový cukor
1 balenievanilkový cukor
1 štipkasoľ
1 ksnastrúhaná citrónová kôra z 1 citróna
1 ksvajce
40 gsušené hrozienka
30 gnasekané lúpané mandle
1 ksvajce na potretie
mandľové lupienky na posypanie
Postup
V mise zmiešame preosiate múky, uprostred vytvoríme jamku, vlejeme dve tretiny mlieka a rozdrobíme droždie. Po troškách zo strán vmiešame múku, pokým nevznikne cestíčko ako na lievance. Necháme kysnúť na teplom mieste asi 30 minút.
Do misy pridáme zvyšné mlieko, rozpustené maslo, oba cukry, soľ, citrónovú kôru a vajce a vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Nakoniec do cesta zapracujeme hrozienka a mandle, zakryjeme fóliou a necháme asi 30 minút odležať v teple.
Cesto potom vytvarujeme do bochníka, dáme ho na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryjeme fóliou a necháme v teple kysnúť asi 60 minút.
Vykysnutý mazanec potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mandľovými lupienkami a narežeme do kríža. Pečieme pri 160 °C asi 50 minút, pokým nezíska zlatistú farbu. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre