Veľkonočný veniec s mascarpone krémom
Ozdoba, ako je veľkonočný veniec s mascarpone krémom, by nemala chýbať počas sviatkov na žiadnom stole. Chuť cesta zvýrazňuje amaretto likér, ktorý svoje miesto našiel aj v kréme. S jeho intenzitou sa môžete pohrať podľa vlastnej chute.
Na cesto
100 mlmlieko
80 gkrupicový cukor
200 ghladká múka
30 gdroždie
100 gpolohrubá múka
1/2 ksnastrúhaná pomarančová kôra z polovice chemicky neošetreného pomaranča
1 štipkasoľ
1 štipkamletý muškátový oriešok
vanilková aróma
4 ksžĺtky
30 mllikér amaretto
100 grozpustené maslo
Na dokončenie
1 ksvajce na potretie
30 gmaslo
1 PLlikér amaretto
práškový cukor na posypanie
Na krém
400 gmascarpone
80 mlvaječný likér
Postup
Vlažné mlieko zmiešame s lyžicou cukru a múky, pridáme rozdrobené droždie a v teple necháme kysnúť. Obe múky premiešame, pridáme zvyšný cukor, kôru, soľ, oriešok a arómu. Potom zapracujeme kvások so žĺtkami a amarettom. Nakoniec zapracujeme vlažné maslo. Vzniknuté cesto zakryjeme a necháme v teple kysnúť asi 40 minút.
Vzniknuté cesto rozdelíme na 3 rovnako veľké diely a vytvoríme z nich valčeky. Tie zapletieme do copu, ktorý na plechu vyloženom papierom na pečenie stočíme do venca. Necháme asi 20 minút kysnúť a potrieme rozšľahaným vajcom.
Pečieme v predhriatej rúre pri 165 °C asi 45 minút, Po upečení za tepla potrieme povrch rozpusteným maslom zmiešaným s amarettom. Necháme úplne vychladnúť.
Mascarpone krátko prešľaháme, pridáme studený likér a vyšľaháme na krém. Vychladnutý veniec vodorovne rozkrojíme, naplníme krémom a prikryjeme. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre