Veľkonočný zajačikový mazanec

Veľkonočný zajačikový mazanec

Veľkonočný zajačikový mazanec sa nestratí na žiadnom sviatočnom stole. Pripravte si túto verziu z voňavého cesta a potešia sa nielen najmenší. Aj keď pre nich to bude určite najväčšie lákadlo. Zabavíte sa už pri pečení a všetok čas vám vynahradí pohľad na rozžiarené detské očká.

Na cesto

  • 250 mlmlieko

  • 110 gkrupicový cukor

  • 300 gpolohrubá múka

  • 40 gčerstvé droždie

  • 2 ksvajcia (1 na potretie)

  • 70 gmaslo

  • 50 gbravčová masť

  • 100 gnasekané mandle

  • 100 gnasekané sušené ovocie

Na dokončenie

  • rozpustená biela čokoláda

  • 16 kscelý klinček

  • 8 ksokrúhle sušienky

Postup

  1. Z vlažného mlieka, lyžičky cukru, lyžičky múky a rozdrobeného droždia pripravíme kvások. Zvyšné suroviny na cesto prepracujeme, nakoniec pridáme rozpustené maslo, masť, mandle, hrozienka a kvások. Vypracujeme nelepivé cesto, zakryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút.

  2. Z nakysnutého cesta vytvarujeme osem väčších bochníkov (na telíčka), osem stredne veľkých bochníkov (na hlavičky) a osem malých guľôčok (na chvostíky). Kúsky preložíme na plechy vystlané papierom na pečenie (telíčka dáme na jeden plech samostatne, na druhý rozložíme hlavy a chvostíky). Necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Potom všetko potrieme rozšľahaným vajcom a telíčka pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 40 minút. Zvyšné kúsky pečieme pri rovnakej teplote asi 25 minút.

  3. Pomocou špáradiel potom spojíme vychladnuté kúsky k sebe tak, aby vznikli zajačiky. Tváričky vytvoríme pomocou rozpustenej bielej čokolády, oči môžeme zvýrazniť celými klinčekmi. Ušká zajačikov dotvoríme z prepolených sušienok. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Raňajky
Chuťovky
Koláče
Veľká noc

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.