Veľkonočný zajačikový mazanec
Veľkonočný zajačikový mazanec sa nestratí na žiadnom sviatočnom stole. Pripravte si túto verziu z voňavého cesta a potešia sa nielen najmenší. Aj keď pre nich to bude určite najväčšie lákadlo. Zabavíte sa už pri pečení a všetok čas vám vynahradí pohľad na rozžiarené detské očká.
Na cesto
250 mlmlieko
110 gkrupicový cukor
300 gpolohrubá múka
40 gčerstvé droždie
2 ksvajcia (1 na potretie)
70 gmaslo
50 gbravčová masť
100 gnasekané mandle
100 gnasekané sušené ovocie
Na dokončenie
rozpustená biela čokoláda
16 kscelý klinček
8 ksokrúhle sušienky
Postup
Z vlažného mlieka, lyžičky cukru, lyžičky múky a rozdrobeného droždia pripravíme kvások. Zvyšné suroviny na cesto prepracujeme, nakoniec pridáme rozpustené maslo, masť, mandle, hrozienka a kvások. Vypracujeme nelepivé cesto, zakryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút.
Z nakysnutého cesta vytvarujeme osem väčších bochníkov (na telíčka), osem stredne veľkých bochníkov (na hlavičky) a osem malých guľôčok (na chvostíky). Kúsky preložíme na plechy vystlané papierom na pečenie (telíčka dáme na jeden plech samostatne, na druhý rozložíme hlavy a chvostíky). Necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Potom všetko potrieme rozšľahaným vajcom a telíčka pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 40 minút. Zvyšné kúsky pečieme pri rovnakej teplote asi 25 minút.
Pomocou špáradiel potom spojíme vychladnuté kúsky k sebe tak, aby vznikli zajačiky. Tváričky vytvoríme pomocou rozpustenej bielej čokolády, oči môžeme zvýrazniť celými klinčekmi. Ušká zajačikov dotvoríme z prepolených sušienok. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre