Viedenská štrúdľa s vanilkovou omáčkou
Viedenská štrúdľa s vanilkovou omáčkou je dezert, ktorý chutí a vyzerá ako z najluxusnejšej reštaurácie. Štrúdľu ste už pravdepodobne piekli a ochutnávali v rôznych variáciách, ale takéto cukrárske dielo si istotne doprajte iba raz za čas. Veríme, že vám bude chutiť a že sa vždy budete tešiť na výnimočnú a lahodnú chuť.
Na cesto
200 ghladká múka
1 štipkasoľ
50 gmaslo
75 mlvoda
1 PLjablčný ocot
Na jablkovú náplň
1 kgjablko (ideálne kyslejší druh)
1/2 kscitrón
80 gmaslo + na potretie
60 gbiela strúhanka
50 gkrupicový cukor
1 balenievanilkový cukor
2 PLmletá škorica
50 gsušené hrozienka
60 gvlašské orechy
Na vanilkovú omáčku
500 mlmlieko
100 gkrupicový cukor
1 balenievanilkový pudingový prášok
100 mlsmotana na šľahanie
Na dokončenie
práškový cukor na posypanie
200 mlsmotana na šľahanie
Postup
Múku preosejeme so soľou, pridáme rozpustené maslo, vlažnú vodu s octom a cesto dobre prepracujeme. Zabalíme do fólie a necháme pri izbovej teplote 30 minút odležať. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na tenký plát, prikryjeme zahriatou utierkou a necháme 15 minút odležať.
Olúpané jablká nakrájame na plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Plát cesta potrieme časťou rozpusteného masla, posypeme strúhankou a na ňu rozložíme jablká. Ďalej posypeme obomi druhmi cukru, škoricou, hrozienkami, nasekanými orechmi a pomocou utierky stočíme do závinu.
Preložíme na plech, potrieme zvyšným rozpusteným maslom a pečieme pri 180° C asi 40 minút. V priebehu pečenia dvakrát potrieme rozpusteným maslom. Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme krém. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Potom vlejeme tekutú smotanu a dobre premiešame. Závin nakrájame na porcie. Dáme na tanieriky, podlejeme omáčkou a ozdobíme smotanou vyšľahanou dotuha. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre