Zapekané zemiaky s tekvicovou omáčkou a syrom

Zapekané zemiaky s tekvicovou omáčkou a syrom

Zapekané zemiaky s tekvicovou omáčkou a syrom vás hladnými nenechajú. Ak vás nenapadlo spotrebovať tekvicu týmto spôsobom, recept je super inšpiráciou.

Bešamel

  • 50 gmaslo

  • 40 ghladká múka

  • 400 mlmlieko

  • soľ

  • mleté čierne korenie

Tekvicová omáčka

  • 400 gtekvica Hokkaido

  • 2 ksšalotka

  • 50 gčerstvý zázvor

  • 4 PLolivový olej

Na dokončenie

  • 200 gcheddar syr

  • 1 kgzemiaky

  • 3 vetvičkyčerstvý tymián

Postup

  1. Maslo rozohrejeme v menšom hrnci, pridáme múku a minútu spoločne restujeme. Potom zalejeme vriacim mliekom a privedieme k varu. Na miernom plameni varíme približne 15 minút. Ochutíme soľou a korením.

  2. Tekvicu umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Šalotku a zázvor olúpeme a nakrájame na nadrobno. Na olivovom oleji v hrnci orestujeme najskôr šalotku, po piatich minútach pridáme zázvor a tekvicu. Zalejeme vodou, aby bola tekvica ponorená, prikryjeme pokrievkou a varíme asi 20 minút. Potom pokrievku zoberieme a varíme tak dlho, až kým sa všetka tekutina neodvarí. Uvarenú tekvicu rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka.

  3. Syr nastrúhame nahrubo, zemiaky olúpeme a nakrájame na plátky. Tekvicové pyré zmiešame s bešamelom. Na dno pekáča rozotrieme 3 lyžice omáčky, poukladáme polovicu zemiakov, nalejeme polovicu pyré a posypeme polovicou syra. Potom všetko zopakujeme ešte raz. Dáme piecť pri 140 ° C na 90 minút. Ozdobíme vetvičkami tymiánu. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Hlavné jedlá
Večera
Bezmäsité jedlá
Omáčky
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.