Zapekané zemiaky s tekvicovou omáčkou a syrom
Zapekané zemiaky s tekvicovou omáčkou a syrom vás hladnými nenechajú. Ak vás nenapadlo spotrebovať tekvicu týmto spôsobom, recept je super inšpiráciou.
Bešamel
50 gmaslo
40 ghladká múka
400 mlmlieko
soľ
mleté čierne korenie
Tekvicová omáčka
400 gtekvica Hokkaido
2 ksšalotka
50 gčerstvý zázvor
4 PLolivový olej
Na dokončenie
200 gcheddar syr
1 kgzemiaky
3 vetvičkyčerstvý tymián
Postup
Maslo rozohrejeme v menšom hrnci, pridáme múku a minútu spoločne restujeme. Potom zalejeme vriacim mliekom a privedieme k varu. Na miernom plameni varíme približne 15 minút. Ochutíme soľou a korením.
Tekvicu umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Šalotku a zázvor olúpeme a nakrájame na nadrobno. Na olivovom oleji v hrnci orestujeme najskôr šalotku, po piatich minútach pridáme zázvor a tekvicu. Zalejeme vodou, aby bola tekvica ponorená, prikryjeme pokrievkou a varíme asi 20 minút. Potom pokrievku zoberieme a varíme tak dlho, až kým sa všetka tekutina neodvarí. Uvarenú tekvicu rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka.
Syr nastrúhame nahrubo, zemiaky olúpeme a nakrájame na plátky. Tekvicové pyré zmiešame s bešamelom. Na dno pekáča rozotrieme 3 lyžice omáčky, poukladáme polovicu zemiakov, nalejeme polovicu pyré a posypeme polovicou syra. Potom všetko zopakujeme ešte raz. Dáme piecť pri 140 ° C na 90 minút. Ozdobíme vetvičkami tymiánu. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre