Zaváraná cuketa v kyslom náleve
Verili by ste, že zaváraná cuketa v kyslom náleve chutí ako kyslá kapusta? Dokonca ňou môžete nahradiť kyslú kapustu v jedlách, kde sa bežne používa práve ona. Cuketových nápadov nikdy nie je dosť a možno vám dobre poslúži aj tento. Bola by predsa škoda nevyužiť celú úrodu.
Rozpis na 4 poháre (objem 650 ml)
4 kgcuketa
50 gsoľ
50 gkrupicový cukor
130 mlocot
1 PLcelá rasca
Postup
Cukety ošúpeme, prepolíme, zbavíme semienok a nastrúhame na hrubo do misy. Pridáme rascu, soľ, cukor, ocot a dobre premiešame. Necháme približne 30 minút odležať, aby pustila šťavu. Potom všetko ešte raz dôkladne premiešame a naplníme do vyvarených pohárov približne 2 cm pod okraj.
Uzavrieme viečkom a zavárame pri 85 °C po dobu asi 10 až 15 minút. Potom poháre vyberieme a otočíme ich hore dnom. Takto ich necháme vychladnúť. Cuketa bude ideálne chutiť odležaná, približne po 1 mesiaci. Môžme ju použiť rovnako ako klasickú kyslú kapustu, teda napríklad ako prílohu k mäsu. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre