Zelená šakšuka s mätovým jogurtom
Šakšuka alebo shakshuka je jedlo, ktoré sa celkom podobá nášmu leču. Variácií, ako ju pripraviť je niekoľko, ale je základom je vždy veľa zeleniny a vajíčka. Zelená šakšuka je plná zelených farieb z cukety, brokolice, mangoldu, póru, hrášku a tie jej dodávajú množstvo vitamínov a sviežosti. Okrem zeleniny, vám určite zachutia aj opečené vajíčka, a aj preto sa toto jedlo podáva najmä k raňajkám.
Ingrediencie
1 kscuketa
200 gbrokolica
100 gzelené fazuľové struky
extra panenský olivový olej
2 kscibuľa
soľ
4 strúčikycesnaku
1 PLrímska rasca
čerstvý zázvor (olúpaný malý kúsok)
pór (malý kúsok)
100 gmangold
100 ghrášok
8 ksvajcia
čerstvo mleté čierne korenie
Na jogurtový dip
55 gmaslo
350 gbiely grécky jogurt
čerstvá mäta
Na dokončenie
čerstvá mäta (lístky na posypanie)
chilli vločky (na posypanie)
1 kslimetková šťava z 1 limetky
sušená smažená cibuľka (na posypanie)
2 ksjarná cibuľka
čerstvá bageta alebo iné pečivo na servírovanie
Postup
Cuketu nastrúhame na tenké plátky. Brokolicu a fazuľky varíme 2 minúty vo vriacej vode a schladíme v ľadovej vode.
Na oleji na panvici opečieme na plátky nakrájanú cibuľu, osolíme a opekáme na miernom ohni asi 15 minút. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak, rascu, nastrúhaný zázvor a opekáme ďalšie 4 minúty.
Do kastróla pridáme nakrájaný pór, plátky cukety, brokolicu, trochu vody a dusíme pod pokrievkou asi 5 minút. Pridáme nakrájaný mangold, hrášok a fazuľky, osolíme a restujeme 4 minúty. V zmesi vytvoríme jamku a vyklepneme do nej vždy 2 vajcia, okoreníme a prikryté dusíme 10 minút.
Maslo pomaly rozpustíme a počkáme, kým začne peniť. Do jogurtu vmiešame nasekanú mätu a väčšinu masla. Dáme do misky a pokvapkáme zvyšným maslom. Hotovú šakšuku posypeme mätou, chilli vločkami, pokvapkáme limetkovou šťavou a olejom, posypeme cibuľkou a nasekanou jarnou cibuľkou. Podávame spoločne s jogurtom a pečivom. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre