Zeleninová polievka s pohánkou a vajíčkom
Zeleninová polievka s pohánkou a vajíčkom spĺňa všetky predpoklady na to, aby sa stala obľúbeným rodinným receptom. Je to hustá a sýta polievka, v ktorej nechýba bohatá ponuka zeleniny, pohánka ako bezlepková pseudoobilnina a samozrejme aj tradičné koreniny ako rasca a majoránka. Dalo by sa povedať, že je tradičná, ale skvelou chuťou obstojí aj v konkurencii moderných receptov na jednotku.
Ingrediencie
1 hrsťsušené huby
5 strúčikovcesnaku
2 kscibuľa
500 gzemiaky
200 gzeler
1 kspetržlen
1 ksmrkva
1/4 kskarfiol
1 ksmenší pór
100 gpohánka
2 PLmaslo
1 ČLcelá rasca
1 ČLsoľ
1 ČLsušená majoránka
4 ksvajcia uvarené na mäkko a olúpané
Postup
Huby rozdrobíme a zalejeme približne 300 ml vriacej vody, odložíme na bok. Medzitým očistíme a nakrájame cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, zemiaky a zeler. Petržlen s mrkvou nastrúhame nahrubo.
Karfiol a pór očistíme, nakrájame na kúsky, pohánku prepláchneme studenou vodou.
V hrnci na masle opečieme cibuľu, cesnak, rascu a štipku soli. Krátko opečieme a prilejeme 900 ml vody, primiešame zemiaky, pohánku, všetku ostatnú zeleninu, 1 zarovnanú lyžičku soli a huby aj s vodou. Všetko privedieme k varu a varíme asi 20 minút, podľa chuti dosolíme.
Do hotovej polievky vmiešame majoránku a prelisovaný strúčik cesnaku. Pri podávaní pridáme do každej porcie prepolené, uvarené vajíčko. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre