Zeleninová polievka s údeným mäsom
Zeleninová polievka s údeným mäsom nebude uvarená už o niekoľko minút, ale keď jej doprajte potrebný čas a pomalé varenie pri nízkej teplote, bude krásne číra. A hoci je táto polievka výrazne hustá, podávajte ju so strateným vajíčkom, pretože perfektne doplní jej chuť.
Ingrediencie
1 ksbravčové údené koleno
1 ksmrkva
1 kscibuľa
2 ksbobkový list
3 guľôčkynové korenie
5 guľôčokcelé čierne korenie
100 gkrúpy
soľ
1 PLolej
2 ksmrkva
4 ksmenšie zemiaky
1000 mlúdený vývar
uvarené a obraté údené mäso
100 ghrášok
1 hrsťnasekaná čerstvá petržlenová vňať
1 hrsťnasekaný čerstvý ligurček
1 hrsťnasekaná čerstvá pažítka
mleté čierne korenie
4 ksstratené vajce
Postup
Údené koleno dáme do hrnca s vodou a privedieme ho k varu. Varíme asi 30 minút a potom precedíme. Do hrnca nalejeme novú vodu a vložíme do nej povarené koleno. Pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu, prepolenú cibuľu a korenie. Vývar pomaly varíme pri nižšej teplote asi 3 hodiny, precedíme ho. Z kolena oberieme mäso, časť použijeme do polievky a časť môžeme použiť napríklad na prípravu veľkonočnej plnky.
Krúpy namočíme ideálne deň vopred do vody. Potom ich prepláchneme a varíme v osolenej vode domäkka. Zlejeme a prepláchneme.
V hrnci orestujeme na oleji na kúsky nakrájanú mrkvu, pridáme nakrájané zemiaky a zalejeme pripraveným vývarom. Osolíme a varíme domäkka asi 15 minút. Ku koncu pridáme uvarené krúpy, obrané mäso, hrášok a varíme približne 2 minúty.
Do polievky pridáme nasekané bylinky a dochutíme podľa potreby soľou a korením. Podávame so strateným vajcom. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre