Zemiaková polievka s pažítkou
Nebudete veriť, aká chutná môže byť jednoduchá zemiaková polievka s pažítkou. A na jej výnimočnú chuť budú stačiť iba základné suroviny. Vyberte však zemiaky typu C, ktoré sú múčnaté a obsahujú najviac škrobu. Vďaka tomu bude polievka krásne hustá.
Ingrediencie
50 gmaslo
1 kscibuľa
500 gundefined typu C
1 a 1/4 lvývar
3 PL33 % smotana na šľahanie
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
1 ČLcitrónová šťava
1 hrsťčerstvá pažítka na dokončenie
kyslá smotana na dokončenie
pažítkové kvety na ozdobu
Postup
Vo veľko hrnci na miernom ohni rozpustíme maslo, vsypeme cibuľu a zvoľna opečieme do zmäknutia, približne 5 minút. Potom vsypeme zemiaky a zalejeme vývarom tak, aby boli tesne ponorené. Privedieme k varu a varíme do mäkka asi 15 minút. Jednu štvrtinu z množstva zemiakov si odložíme. Ostatné rozmixujeme do hladka. Prilejeme zvyšný vývar a 3 lyžice smotany na šľahanie.
Podľa chuti osolíme a okoreníme. Za stáleho prešľahávania metličkou prehrejeme, ale už nevaríme. Odstavíme, dochutíme citrónovou šťavou a vmiešame nadrobno nakrájanou pažítkou. Podávame s kúskami varených zemiakov, s kyslou smotanou, ozdobené pažítkou a pažítkovými kvetmi. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre