Zemiaková polievka s pažítkou

Zemiaková polievka s pažítkou

Nebudete veriť, aká chutná môže byť jednoduchá zemiaková polievka s pažítkou. A na jej výnimočnú chuť budú stačiť iba základné suroviny. Vyberte však zemiaky typu C, ktoré sú múčnaté a obsahujú najviac škrobu. Vďaka tomu bude polievka krásne hustá.

Ingrediencie

  • 50 gmaslo

  • 1 kscibuľa

  • 500 gundefined typu C

  • 1 a 1/4 lvývar

  • 3 PL33 % smotana na šľahanie

  • soľ

  • čerstvo mleté čierne korenie

  • 1 ČLcitrónová šťava

  • 1 hrsťčerstvá pažítka na dokončenie

  • kyslá smotana na dokončenie

  • pažítkové kvety na ozdobu

Postup

  1. Vo veľko hrnci na miernom ohni rozpustíme maslo, vsypeme cibuľu a zvoľna opečieme do zmäknutia, približne 5 minút. Potom vsypeme zemiaky a zalejeme vývarom tak, aby boli tesne ponorené. Privedieme k varu a varíme do mäkka asi 15 minút. Jednu štvrtinu z množstva zemiakov si odložíme. Ostatné rozmixujeme do hladka. Prilejeme zvyšný vývar a 3 lyžice smotany na šľahanie.

  2. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Za stáleho prešľahávania metličkou prehrejeme, ale už nevaríme. Odstavíme, dochutíme citrónovou šťavou a vmiešame nadrobno nakrájanou pažítkou. Podávame s kúskami varených zemiakov, s kyslou smotanou, ozdobené pažítkou a pažítkovými kvetmi. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Polievky
Bezmäsité jedlá
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.