Zemiaky Hasselback

Zemiaky Hasselback

Príloha alebo samostatné jedlo? Zemiaky Hasselback sa hodia na oboje. Príprava nie je zložitá, hotové vyzerajú pôsobivo. Názov známych zemiakov pochádza z reštaurácie Hasselbacken vo švédskom Stockholme, kde boli v roku 1953 prvýkrát pripravené kuchárom Leifom Elissonom. História receptu je však ešte dlhšia.

Ingrediencie

  • 1 kgstredne veľké zemiaky

  • 70 gmaslo

  • 4 strúčikycesnaku

  • soľ

  • čerstvo mleté čierne korenie

  • 1/2 kscitrón

  • 1 ksjarná cibuľka

  • 1 hrsťčerstvá petržlenová vňať kučeravá

Postup

  1. Zemiaky očistíme kefkou pod studenou vodou a osušíme ich. Postupne každý zemiak narežeme na cca 1 mm tenké zárezy tak, aby sme ich neprerezali, ale aby zostali na spodnej časti celé. Takto pripravené ich uložíme do zapekacej nádoby.

  2. V menšom hrnci prehrejeme maslo, pridáme najemno nakrájaný cesnak, soľ a korenie a hneď potom stiahneme z ohňa. Približne polovicou cesnakového masla potrieme pripravené zemiaky. Do zvyšku pridáme citrónovú šťavu a nastrúhanú kôru a odložíme k podávaniu.

  3. Zemiaky pečieme v rozohriatej rúre pri 200 °C približne 35 minút. Upečieme ich do mäkka, ale chrumkavé. Medzitým najemno nakrájame jarnú cibuľku aj vňať kučeravého čerstvého petržlenu.

  4. Upečené zemiaky potrieme odloženou polovicou citrónového masla, posypeme nasekanou zelenou zmesou jarnej cibuľky a pretržlenovej vňate. Podávame ešte teplé. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Prílohy
Hlavné jedlá
Bezmäsité jedlá
Švédsko
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.