Zimná torta s malinami a brusnicami
Zimná torta s malinami a brusnicami bude potrebovať iba jeden pohľad a poľahky vás donúti pripraviť túto dobrotu ako oslavu chladného ročného obdobia. Nádherne vyzerá a jej vzhľad sa dá ľahko pripraviť doma, dokonca na to nebudete potrebovať žiadne špeciálne pomôcky. No a tá chuť, o nej sa vám bude ešte dlho snívať. Svieža, studená a energicko-ovocná príchuť sa vám vryje pod kožu.
Na cesto
5 ksvajcia
150 gkrupicový cukor
50 gmaslo
200 ghladká múka
50 gnastrúhané mandle
Na krém
250 mlsmotana na šľahanie
250 gmascarpone
100 gpráškový cukor
Na ovocnú náplň
200 g(mix) červené ríbezle a čierne ríbezle
100 gmaliny
150 gkrupicový cukor
1 ČLmletá škorica
20 gvanilkový pudingový prášok
Na dokončenie
ovocie (maliny, brusnice a granátové jablko) na ozdobenie
čerstvý rozmarín
práškový cukor na posypanie
Postup
Vajcia oddelíme na bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme s dvoma tretinami cukru na pevný sneh. Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom a rozpusteným maslom do peny.
Obe hmoty spojíme a vmiešame do nej preosiatu múku a mandle. Hotové cesto naplníme do tortovej formy s priemerom 24 cm vystlanej na dne papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C asi 45 minút.
Korpus prekrojíme na dva diely. Smotanu vyšľaháme a zmiešame s mascarpone a cukrom. Jednu tretinu náplne nastriekame po obvode spodného korpusu.
Ríbezle, maliny, cukor, škoricu a 50 ml vody privedieme k varu a ľahko zredukujeme. V 50 ml vody rozmiešame puding a vlejeme ho do hrnca. Povaríme 2 minúty a odstavíme.
Do stredu korpusu nalejeme ovocnú náplň a časť si odložíme. Tortu uložíme stuhnúť do chladničky. Potom ju potrieme druhou tretinou krému a prikryjeme druhý korpusom.
Tortu potrieme nakoniec aj zvyšným krémom. Odloženú náplň prepasírujeme a štetcom ju natrieme po okrajoch torty. Povrch ozdobíme ovocím, bylinkami a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre