žena kontroluje suroviny, ktoré obsahujú betaglukán

Betaglukány v strave sú výnimočným spojencom zdravia (Foto: Freepik/pch.vector)

Viera Nemcová
|
14. október 2024

Betaglukán vám pomôže postaviť sa na nohy: Zabojujte proti chorobám s jedlom

Jedlo, respektíve suroviny na jeho prípravu, sú zdrojom viacerých látok, ktoré majú obrovský význam pre naše zdravie. Toto platí aj pre betaglukán nachádzajúci sa v niektorých rastlinách a hubách. Asi najviac si ho spájame s hubami, ale môžeme ho nájsť aj v obilninách alebo pekárskych kvasniciach či morských riasach. Prečo je dôležitý a ako ho môžeme prijímať cez stravu?

Betaglukán má mnohé prospešné vlastnosti pre zdravie

Betaglukán je rozpustný typ vlákniny, ktorý je nevyhnutý pre zdravý črevný mikrobióm. Ten je zasa dôležitý pre naše zdravie, pričom obzvlášť vplýva na imunitný systém. Ak bývate často chorí, pravidelne vás trápia respiračné problémy a neviete sa ich zbaviť aj niekoľko týždňov, vyskúšajte silu betaglukánov. Viaceré štúdie zistili, že môžu aktivovať imunitné bunky a chrániť pred infekciou. Okrem imunity, sú skvelé aj pri nestálej hladine cukru u cukrovkárov, pre ľudí trpiacich zvýšeným krvným tlakom alebo pre tých, ktorých trápi psychická pohoda.

Rozpustný typ vlákniny je skvelý v tom, že rozpustený vo vode vytvára hustú, gélovitú látku a spomaľuje prechod potravy, keď prechádza črevami. Tým sa predĺži čas trávenia, vďaka čomu sa človek cíti dlhšie sýty. Betaglukán spomaľuje vstrebávanie cukru do krvného obehu, a to zasa pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi. Táto vláknina tiež znižuje vstrebávanie cholesterolu v tráviacom trakte, čím prispieva k zdravej hladine cholesterolu v krvi.

Obilniny ako jačmeň a ovos obsahujú najvyššiu koncentráciu betaglukánu, ale skvelým zdrojom sú aj huby, napríklad hliva ustricová. Jednoducho povedané, potraviny s obsahom betaglukánu je mimoriadne vhodné zaraďovať do stravy pravidelne. Vstrebateľnosť betaglukánov je veľmi vysoká, ale dostatočná konzumácia vitamínu C, resveratrolu a probiotík zlepšuje kvalitu ich vstrebávania, hoci nie je nevyhnutná.

Hliva ustricová je v kuchyni skutočne univerzálna

Jemná a univerzálna chuť tejto huby sa dá použiť pri príprave mnohých jedál. Skvele sa hodí do mäsitých, ale aj bezmäsitých jedál, dokonca v Číne sa v tradičnej medicíne hliva predpisuje proti mnohým zdravotným problémom a jej konzumácia je odporúčaná už celé stovky rokov.

V našich podmienkach si z nej môžeme pripraviť zemiakový guláš s hlivou ustricovou, ktorý prekvapí milovníkov mäsa, pretože neobsahuje ani kúsok. Napriek tomu chutí vynikajúco a je to chutný a sýty pokrm, ktorý nahradí oba chody. Servírujte s kúskom chleba a hladný neostane veru nikto. Pripravili sme ešte jeden bezmäsitý typ, konkrétne špargľovo-citrónové rizoto s hlivou, ktoré si úplne najradšej a najlepšie vychutnáte počas jarnej sezóny špargle. Ak ju však zameníte za inú zeleninu, napríklad cuketu, získate rovnako chutné jedlo plné výživných látok.

Samozrejme, aj milovníci mäsa si prídu na svoje. Chrumkavé kuracie stehná s hubovou pohánkou sú skvelým tipom na rodinný obed. Stehná sú dochutené bylinkami, cesnakom a maslom a v prílohe sa skrýva nielen pohánka a hliva, ale aj šampiňóny, mrkva, petržlen, cibuľa a cesnak. Dokonalé spojenie chutí sa perfektne hodí k mäkkému mäsku.

Kto dáva prednosť rybám, ten určite neodmietne recept na pečenú pražmu na zelenine. Pražma je obľúbeným typom ryby s mäkkým mäsom a minimom kostí, zato je bohatá na bielkoviny a perfektne sa kombinuje so zeleninou a rôznymi druhmi byliniek. Určite stojí za vyskúšanie.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.