Hliva má nízky obsah kalórií, preto je vhodná aj pri redukčnej diéte 📷 Ilustračné foto: Freepik/freepik
Hliva ustricová zlepšuje zdravie. Uvarte si tieto jedlá a budete mať silnejšiu imunitu či srdce
Viaceré druhy húb poznáme už celé tisícročia a sú súčasťou tradičnej medicíny mnohých národov. Dobre známou a obľúbenou hubou je aj hliva ustricová, a to aj napriek tomu, že ju pestujeme približne sto rokov. Za tento čas sme však už spoznali jej priaznivé účinky na ľudský organizmus a asi pre nikoho nebude prekvapením, že dokáže stimulovať imunitný systém. To je iba jedna z vlastností, pre ktorú je mimoriadne cenená.
Hliva bola vyšľachtená počas potravinovej krízy
Hliva ustricová (lat. Pleurotus ostreatus), ako už napovedá názov, sa tvarom podobá na ustricu. Jej vzhľad je tak charakteristický, že je nemožné pomýliť si ju s inou hubou a chuťovo tiež pripomína práve tento druh lastúrnikov. Patrí medzi drevokazné huby a vyrastá na kmeňoch listnatých stromov, najmä buk a dub, výnimočne aj na ihličnatých druhoch. Hlivu konzumujeme čerstvú, ale aj sušenú, či vo forme výživových doplnkov. Ponúka viacero výhod, od protizápalových účinkov až po podporu zdravia srdca. Za väčšinu priaznivých zdravotných účinkov hlivy môže vysoký obsah betaglukánov. Tie sú známymi polysacharidmi, ktoré majú stimulačné účinky na imunitu.
Najviac sa využíva v ázijskej kuchyni, hoci originálne bola hliva vyšľachtená počas prvej svetovej vojny v Nemecku kvôli nedostatku jedla. Dnes sa pestuje na komerčné využitie po celom svete a je to malý zázrak aj pre vegánov a vegetariánov, pretože chuťou tak trochu pripomína mäso. Je súčasťou receptov rôznych druhov jedál, ako sú polievky, omáčky, prívarky alebo mäsové špeciality.
Zdravotné účinky hlivy ustricovej
1. Zmierňuje zápal
Zápal je prirodzená obranná reakcia organizmu určená na ochranu pre infekciou a vypuknutím choroby. Existuje však aj stav chronického zápalu, ktorý je spojený s vyšším rizikom stavov ako rakovina, srdcové choroby alebo cukrovka. Hliva má silné protizápalové vlastnosti a je schopná znížiť produkciu zápalových markerov v tele. Potenciálne tak môže byť prospešná aj pri zápalových stavoch reumatoidnej artritídy alebo pri zápalovom ochorení čriev.
2. Zabraňuje poškodzovaniu buniek
Vysoký obsah antioxidantov dokáže účinne bojovať proti pôsobeniu škodlivých, voľných radikálov. Antioxidanty zohrávajú kľúčovú úlohu pri dobre fungujúcom zdraví a majú schopnosť bojovať proti oxidačnému stresu, čo pomáha znížiť riziko určitých chronických zápalov. Jednou z najpozoruhodnejších vlastností hlivy je schopnosť blokovať rast rakovinových buniek. Je schopná inhibovať rast určitých typov rakoviny, najmä rakoviny prsníka a hrubého čreva. Niektoré experimenty preukázali lepšiu kvalitu života pacientov, ktorí prijímali betaglukány počas onkologickej liečby.
3. Znižuje hladinu cholesterolu
Nadbytočný cholesterol nahromadený v krvi vytvára tukové usadeniny v tepnách a zvyšuje riziko srdcových chorôb a mŕtvice. Hliva je schopná znižovať LDL cholesterol a triglyceridy v krvi, pomáha tiež znížiť krvný tlak a má posilňujúci účinok na srdce a cievy. Má nízky obsah kalórií a tukov a je vhodná aj pri redukcii hmotnosti, za to má vysoký obsah vlákniny a zlepšuje energetický metabolizmus. Pôsobí tiež ako prírodné probiotikum.
4. Posilňuje zdravie mozgu
To, čo jeme, ovplyvňuje naše zdravie a dokonca aj zdravie mozgu. Niektoré minerály a vitamíny sú obzvlášť dôležité pre zdravie mozgu a konzumácia hlivy môže byť zásadným faktorom, ktorý ovplyvní neurodegeneratívne ochorenia a demenciu. Výživné látky v hlive dokážu zlepšiť funkciu mozgu. V klinických výskumoch sa dokázalo, že obsiahnutý niacín dokáže chrániť pred Alzheimerovou chorobou a kognitívnym poklesom u starších pacientov.
Chutné recepty z hlivy
Pri každodennom varení je ľahké stratiť fantáziu. Veríme, že skvelou inšpiráciou vám budú tieto recepty, v ktorých sa nachádza aj hliva ustricová. Hustý zemiakový guláš s hlivou je príkladom sýteho jedla, aj keď sme nepoužili ani kúsok mäsa. Je to nenáročný recept a jeho príprava je oveľa kratšia, ako príprava jeho mäsitej verzie. Cesnak, cibuľa, rasca, paprika a bobkový list ho dochutia tak, že bude na nerozoznanie od tradičnej pochúťky.
Recepty na rizoto sú veľmi obľúbené. Každý má svoj overený recept a prispôsobuje ho sezóne. Hoci by sa špargľovo-citrónové rizoto s hlivou dalo zaradiť skôr k jarným jedlám vďaka špargli, pokojne ho pripravte aj teraz. Namiesto nej môžete použiť napríklad cuketu. Sviežosť a jedinečnosť rozhodne nestratí.
Chrumkavé kuracie stehná s hubovou pohánkou si môžete vychutnať už počas najbližšieho nedeľného obedu. Stehná sú obľúbené kúsky kuracieho mäsa a často sa kvôli nim strhne menšia nezhoda. Pripravte ich tak dostatočné množstvo a možno budete mať šťastie na pekné počasie a budete si môcť vychutnať výnimočne chutný obed vonku.
Ochutnali ste už niekedy pražmu? Ak nie, vyskúšajte najskôr pečenú pražmu na zelenine, ktorá vás chuťou a vôňou prenesie na dovolenku pri Stredozemnom mori. Obľúbený druh ryby sa hrdí mäkkým mäsom a minimom kostí, za to je bohatý na bielkoviny. Mrkva, fenikel, stonkový zeler, cibuľa, cesnak a hliva pražme urobia tú najchutnejšiu perinku, na ktorej sa upečie. Odporúčame všetkým.