žena konzumuje čerstvé jahody

Jahody prospievajú zdraviu vo všetkých oblastiach 📷 Ilustračné foto: Freepik/pvproductions

Viera Nemcová
|
17. jún 2025

Jahody nie sú len sladké ovocie so šľahačkou. Poznáte aj ich skryté benefity?

Sú sladké a voňavé, lákajú na zahryznutie. Jahody patria k najobľúbenejšiemu druhu ovocia na svete a sú neuveriteľne výživné, plné vitamínov, minerálov, vlákniny aj antioxidantov. Majú tiež zaujímavú históriu, možno zaujímavejšiu, než ste si vedeli predstaviť. Nie sú len chutné, ale aj prospešné pre telo. Ponorte sa do sveta jahôd a objavte ich v novom svetle – od zdravej stránky až po nečakané kombinácie. Ak chcete jahody spoznať bližšie a aj z inej stránky, pustite sa do čítania.

Z histórie jahôd v Európe

Jahody sa v Európe vyskytovali už v dávnych dobách. Najmä tri odrody, známe ako divé alebo lesné, a to konkrétne latinsky označované Fragaria vesca, Fragaria moschata a Fragaria viridis. Podľa archeologických dôkazov sa tieto odrody jahôd konzumovali už od obdobia neolitu. Neskôr, v starovekom Ríme sa jahody často konzumovali počas slávností na počesť Adonisa (smrteľného milenca Afrodity), keďže podľa mýtu jahody rástli vtedy, keď sa Afroditine slzy zmiešali s krvou mŕtveho Adonisa a spadli do hliny.

V stredovekej Európe mali jahody symbolický význam. Niekedy sa používali v iluminovaných rukopisoch s trojdielnym listom ako pripomienkou Najsvätejšej Trojice. Červené plody smerujúce nadol predstavovali kvapky Kristovej krvi a päť okvetných lístkov bieleho kvetu bolo symbolom jeho piatich rán. Toto ovocie bolo obľúbeného aj v kráľovských rodoch, napríklad Karol V. francúzsky kráľ pestoval v kráľovskej záhrade 1200 sadeníc jahôd.

Cesta k popularite a masovému pestovaniu jahôd v Európe trvala ešte niekoľko storočí a lesná jahoda sa stala populárnou až koncom 18. storočia a začiatkom 19. storočia v Anglicku. Dnes poznáme množstvo odrôd jahôd, veľkoplodé alebo s malými plodmi, previsnuté, aromatické alebo s inou ako červenou farbou plodov a s inou chuťou ako napríklad biele ananásové jahody. Všetky majú excelentnú chuť a dajú sa použiť surové, na varenie či pečenie.

História tohto ovocia je dlhá a kľukatá. Dnešné jahody sú oveľa chutnejšie ako jahody z minulosti. Neboli tak chuťovo výrazné a neboli sladké, zato boli viac vláknité. Starostlivosť o jahody nie je náročná, potrebujú rásť v teplom a vlhkom prostredí a potrebujú dostatok svetla. Konkrétne odrody a ich pestovateľské nároky je vhodné zistiť vopred.

5 zaujímavých faktov o jahodách

  1. Sú jediným ovocím, ktoré má semienka na povrchu.
  2. Jahody obsahujú viac vitamínu C ako pomaranče. 100 gramov jahôd obsahuje približne 59 mg vitamínu C, zatiaľ čo to isté množstvo pomaranča iba 50 mg.
  3. Z biologického hľadiska jahody patria do tej istej čeľade ako ruže. Rastliny v nej majú najmenej dva piestiky, ktoré nie sú spojené a vyvinú sa z nich nažky, čo je vlastnosť, ktorú zdieľajú jahody spolu s ružami.
  4. V Belgicku majú múzeum venované jahodám, nachádza sa v meste Wépion.
  5. Strach z jahôd sa nazýva fragariafóbia zo slov fragaria (jahoda) a fóbia (strach).

Zdravotné dôvody, pre ktoré sa oplatí konzumovať jahody

Sezóna jahôd je ako krátky sen. No ich účinky na telo aj chuťové poháriky sú skutočne trvalé – objavte, čím všetkým nás toto ovocie vie prekvapiť. Chutia sladko, ale aj tak sú nízkokalorické. Jedna porcia jahôd, asi 80 g, obsahuje iba 24 kalórií. To z nich robí zdravú náhradu sladkých a spracovaných maškŕt. Zároveň veľmi dobre sýtia, takže ich môžete zjesť takmer toľko, koľko sa vám zachce. Ale pôsobia aj na spaľovanie uložených tukov a obsahujú až 90 % tekutín. Sú vhodné aj pre diabetikov, pretože ich prirodzená sladkosť nemá vplyv na hladinu inzulínu v krvi.

Okrem pozitívneho vplyvu na chudnutie, jahody majú priaznivý vplyv aj dezinfekciu tráviaceho systému a na zlepšenie vstrebávania železa z rastlinných potravín. Vďaka vysokému obsahu vody pomáhajú udržať organizmus hydratovaný a pomáhajú udržať pohyby čriev, čiže minimalizuje vznik zápchy.

Pokiaľ ide o kosti, jahody majú najviac mangánu spomedzi všetkých druhov ovocia a tento dôležitý stopový prvok je potrebný pre zdravie a kondíciu kostí. Tiež je potrebný pre tvorbu krvi, podporuje činnosť nervov a mozgového systému. Obsiahnutý draslík pozitívne vplýva na hladinu krvného tlaku.

K dôvodom, prečo konzumovať jahody ešte môžeme pridať aj pozitívny vplyv pri psychických problémoch, zlepšenie funkcie mozgu, lepšia pamäť, prečisťovanie krvi, protizápalové účinky, ktoré ocenia najmä ľudia trpiaci osteoartritídou. Červená farba jahôd je spôsobená s rastlinnými pigmentami (polyfenolmi), ktoré majú výrazný antioxidačný účinok a spolu s čučoriedkami a brusnicami a patria k najsilnejším potravinovým antioxidantom.

jahodové brownies

Jahodové brownies sú neodolateľnou letnou verziou známeho čokoládového dezertu 📷 Ilustračné foto: MAFRA

Rozmanité recepty z jahôd si obľúbite okamžite

1. Grilované kuracie prsia s jahodovou salsou a špargľou

Recept nájdete tu

Jahody = sladký dezert. Tak túto rovnicu trochu narušíme a ponúkame vám tip na grilované kuracie prsia s jahodovou salsou a so špargľou. Toto svieže a chutné jedlo kombinuje ingrediencie s prekvapivým účinkom. Salsa je pripravená z čerstvých jahôd a bez akejkoľvek tepelnej úpravy, takže si udržia všetky vitamíny a stopové prvky v prirodzenom stave.

2. Nepečený jahodový cheesecake do pohára

Recept nájdete tu

Opäť v čerstvom stave, jahody využijete pri príprave nepečeného jahodového cheesecaku do pohára. Toto je dezert, ktorý sa skvele hodí na horúce letné dni, je dokonalou súčasťou záhradných osláv a poteší všetkých hostí. Dokonca aj tých, ktorí sladké dobroty možno často alebo vôbec nevyhľadávajú.

3. Domáca jahodová zmrzlina

Recept nájdete tu

Jahodová zmrzlina je príchuťou, ktorá sa nedá odmietnuť. Veríme, že lepšiu ako domácu jahodovú zmrzlinu ste ešte nejedli. Nezáleží na vašom veku, tento druh bude obľúbený a milovaný vždy a všetkými. Určite vás poteší aj to, akú krémovú konzistenciu táto zmrzlina má, hoci na to nepotrebujete použiť ani zmrzlinovač.

4. Neodolateľné jahodové brownies

Recept nájdete tu

Tradičné brownies sú čokoládové s hustou konzistenciou cesta a nebeskou chuťou použitých prísad. Vyskúšajte letnú verziu a jahodové brownies vám pošteklia jazýček sladkosťou ovocia, ale aj zamatovým, čokoládovo-smotanovým krémom. Už teraz vieme, že jeden kúsok neuspokojí maškrtné chúťky.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.