Jesenné domáce menu na sychravú nedeľu. Preneste si chuť prírody na tanier – od teplých raňajok až po sladký dezert!

Každoročne jeseň prináša nielen nádhernú paletu farieb, ale aj množstvo neodolateľných chutí, ktoré je možné využiť pri príprave mnohých zaujímavých jedál. Jesenné domáce menu nás prevedie takmer celým dňom – od výdatných raňajok až po sladký dezert a nesie so sebou hrejivé chute a vône, ktoré naplnia nielen váš žalúdok, ale aj domov radostnou atmosférou.

S príchodom prvých chladných a sychravejších dní sa prirodzene menia aj naše preferencie stravovanie. Toto obdobie je ideálne na zahriatie sa chutnými, sýtymi jedlami, s ktorými sa aj chladnejšie dni hneď o niečo lepšie zvládajú.

Z receptov na našom gastrowebe sme pre vás zostavili tradičné jesenné menu, v ktorom nájdete voňavú krémovú polievku, chrumkavé kačacie prsia aj lákavý sladký dezert. Nezabudli sme ani na výdatné teplé raňajky. Urobte si deň plný pohody a vyskúšajte tieto sezónne recepty, ktoré naplnia váš domov chuťami a hrejivým pocitom tepla, aj napriek sychravému počasiu.

Teplé raňajky sú v sychravom dni základom

Rána počas jesene bývajú už chladné a tmavé. Nie je preto nič lepšie, ako začať deň teplou raňajkovou kašou. Príprava nebýva ani veľmi náročná a vystačíte si iba so základnými surovinami ako mlieko, ovsené vločky alebo ryža. Výberom sezónneho ovocia na ozdobenie, ako jablká, hrušky, hrozno či slivky, môžete zároveň získať cenné zdroje vitamínov. Ak sa chcete zahriať, zasýtiť a zároveň skvele naštartovať do nového dňa, ryžová kaša bude ideálnou voľbou. Skúste si ju uvariť podľa nášho receptu a nechajte si zmysly opantať vôňou lákavého jedla, ktorá vás spoľahlivo naladí na sychravé jesenné dni. Ryžu sme varili v mlieku, kým nezískala krémovú konzistenciu. Vmiešali sme do nej mak i cukor, povrch sme preliali voňavou slivkovou omáčkou a v závere posypali orechmi.

Bez krémovej polievky sa jesenné menu nezaobíde

Krémová polievka vždy príjemne zahreje, zasýti a do kuchyne už pri varení prinesie typickú chuť jesene. Zaujímavé spojenie ingrediencií ponúka napríklad batátovo-hrušková krémová polievka, ktorá po dovarení vyzerá naozaj lákavo. Očarí vás jej lahodná chuť, neodolateľná vôňa, jednoduchá príprava, ale tiež dokonalá hustota aj bez potreby pridávania múky či smotany. Potrebujete len batáty, hrušky, olivový olej, soľ, cibuľku, zeleninový vývar a na dochutenie čierne korenie, muškátový oriešok, citrónovú šťavu a z byliniek stavte na voňavý čerstvý tymián. V závere ozdobte kyslou smotanou a posypte tekvicovými semienkami. Keď polievku doma naservírujete, od stola rozhodne nikto neutečie.

Kačka ako symbol jesenného jedálnička

Príprava kačacieho mäsa si síce vyžaduje čas, ale výsledok bude stáť za to. Chutná chrumkavá kačacina je výdatná a patrí k symbolom jedál jesenného obdobia. Nechajte sa inšpirovať a pripravte sýtu delikatesu, ktorá je ako stvorená na rodinné stretnutie pri nedeľnou obede a zaručene ňou očaríte hostí pri oslave jesenných narodenín. Stavte na kačacie prsia s hroznom a omáčkou z červeného vína. Je to skvelé jesenné jedlo plné intenzívnych chutí a sezónnych surovín.

Sladká bodka na záver

Hroznové bobuľky v rannej kaši alebo v ovocnom šaláte? Sladké hrozno priamo zo strapca na rýchle zasýtenie počas dňa? Akokoľvek si čerstvé hrozno radi vychutnávate, postaviť na jeho typickej chuti obľúbený sladký dezert by vás možno nenapadlo. Skúste ho povariť, rozmixovať, precediť a pripravte hroznové želé, ktoré v spojení s krémovou vrstvou vytvorí jemne nadýchanú hroznovú panna cottu. Na toto dokonalé zakončenie jesenného obeda, ideálne aj so šálkou kávy, budete radi spomínať.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.