Divina je výživným druhom mäsa s minimálnym obsahom tuku 📷 Ilustračné foto: Unsplash/Usman Yousaf
Moderné divinové recepty: Poľovnícka kuchyňa rešpektuje tradície a je ideálna aj na slávnostné príležitosti
Divinové recepty a jedlá z nich sa tešia veľkej obľube. Napriek tomu, že ide o druhy mäsa, ktoré nie sú každému po chuti, gurmáni oceňujú výraznú chuť a netradičnú textúru tohto mäsa. Pri výbere a tepelnej úprave mäsa treba dbať na niekoľko zásad, vďaka ktorým si môžete byť istí, že budete konzumovať kvalitné a zdravotne nezávadné mäso.
Divinové mäso je odlišné chuťou i farbou
Pre divinové mäso je typická tuhšia svalovina a tmavšia farba, tmavočervená až červenohnedá. Toto mäso má zároveň nižší obsah tuku a každý druh má vlastnú a špecifickú chuť a vôňu. Rozdiel je aj v tom, že mäso je výživnejšie, má vyšší obsah bielkovín, minerálnych látok a omega-3 mastných kyselín, ako bežne konzumované mäsá.
Zloženie stravy voľne žijúceho zvieraťa má veľký vplyv na kvalitu jeho mäsa. Rovnako dôležitý je aj vplyv prostredia, v ktorom zviera žije. Sortiment divinového mäsa je už pomerne dostupný aj v supermarketoch alebo v špecializovaných predajniach. Ďalšou možnosťou je nákup mäsa od poľovníckeho združenia. Pri nákupe je mimoriadne dôležité venovať pozornosť pôvodu a doklade o veterinárnom vyšetrení zvieraťa. Neskontrolované mäso môže obsahovať parazity, ktoré sú prenosné aj na človeka.
Mäso z diviny možno pripraviť na rôzne spôsoby
Pri výbere konkrétneho druhu si môžete vybrať napríklad netradičnejšie bažantie mäso, ktoré má dokonca menej tuku ako kuracie a hodí sa na prípravu vývaru alebo rizota. Známejšie druhy sú diviak alebo divá kačica, či srnčie stehno, ktoré je vynikajúce na sviečkovú a plece zas na ragú. Napríklad pri výbere diviačieho mäso uprednostnite mladší kus zo samice, staršie mäso zo samca má výraznejšiu až silnú chuť, ktoré nie je každému po vôli. Chutný guláš, steaky či medajlónky sú zárukou toho, že si divinu vychutnáte.
Príprave diviny svedčí použitie výraznejších korenín. Netreba to však prehnať s ich množstvom, aby neprebili chuť mäsa. Bobkový list, nové korenie, borievky, majoránka, ale i cesnak sú výrazné, ale skvele sa hodia k ovocnej zložke receptov, akou je pomarančová, slivková či brusnicová omáčka. Čo sa týka vína, preferujte tmavé, ťažšie odrody – čo najkvalitnejšie a suchšie, aby mäso získalo výraznú chuť. Cabernet Savignon či Merlot si niektorými druhmi mäsa budú skvele rozumieť.
Naložte si divinu na tanier
Ponúkame vám výber vynikajúcich receptov, ktoré sú pripravené z diviny a sú skvelým spôsobom, ako toto mäso zaradiť do jedálnička o niečo častejšie. Zaujímavým tipom sú bažantie stehná na víne, ktoré sa hodia aj na sviatočný stôl. Chuť mäsa sa krásne prepojí s červeným vínom, slaninou a jablkom a po ochutnaní zistíte, že ich budete chcieť pripravovať znova a znova.
Ďalším skvelým tipom je srnčie ragú s hríbami a špeclami, ktoré vás nepotrápi dlhou a náročnou prípravou, zato je plné zeleniny a dostane vás svojou výraznou chuťou. Nesmú v ňom chýbať čerstvé alebo sušené hríby, ale ani nové korenie a bobkový list. Ak by ste mali chuť na iný typ ragú, kačacie so zemiakovou kašou kompletne pripravíte iba za niečo viac ako hodinu. Získate však farebné a chutné jedlo, v ktorom zažiari víno či muškátový oriešok. Luxusnú chuť si doprajte aj, ak si uvaríte diviaka so šípkovou omáčkou. Toto jedlo si zaslúži špeciálnu príležitosť a odmení vás lahodnou omáčkou, zemiakovými knedľami a jemným a šťavnatým mäskom. Možností na použitie diviny je neúrekom, veríme, že si nájdete pre seba ten najchutnejší.