Pri príprave vianočky sa dodržiavali rôzne zvyky a povery 📷 Ilustračné foto: Freepik/weyo
Slávne vianočné európske pečivo: Vianočka, štóla, panettone i makowiec. Poznáte ich príbehy?
Vianočka. Jedno slovo, ktoré chutí a vonia spomienkami. Vo väčšine slovenských domácností sa objaví na štedrovečernom stole alebo v nasledujúcich dňoch po Štedrom dni. Zhodneme sa, že patrí k našim tradíciám rovnako ako oblátky či kapustnica. Poznáte však aj iné slávne vianočné európske pečivo, ktoré sa pripravuje v okolitých aj vzdialenejších krajinách? Všetky majú svoje príbehy a radi vám ich priblížime.
Voňavé múčniky s históriou
Vianoce sú obdobím stretávania sa s rodinou a blízkymi a nechýba pri tom ani bohatý výber tých najchutnejších jedál. Sladké pečivo a múčniky však v tomto období vedú a mnohé predstavujú pilier vianočných dní a zvykov. Každá krajina, v ktorej sa oslavujú Vianoce, má svoje zvyky a pekárske skvosty, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie.
VIANOČKA na slávnostné raňajky
História tohto sladkého pečiva siaha až do 14. storočia, kedy sa spomína v súvislosti s mníchom Jánom z Holešova. Jej pletenie v tomto období symbolizovalo Krista, ale aj súdržnosť rodiny a bol to skôr jednoduchší sladký chlieb alebo podoba kysnutého pečiva. Vianočka bola spájaná s pohanskými rituálmi počas zimného slnovratu, symbolizovala ochranu úrody a až neskôr sa začala spájať s kresťanstvom. V stredoveku symbolizovala hojnosť a šťastie, pretože počas kysnutia cesto symbolicky pribúda.
- Prvé vianočky piekli iba cechoví pekári, až v 18. storočí sa pečenie rozšírilo aj do domácností.
- Inšpirácia pochádza z vplyvov nemeckej/rakúskej tradície, ale i židovského chleba s názvom challah.
ŠTÓLA ako hutný a voňavý múčnik
Nemecká vianočná dobrota symbolizuje malého Ježiška zavinutého v plienkach. Existuje množstvo receptov a regionálnych rozdielov, ale základ je cesto plné hrozienok, orieškov, kandizovaného ovocia a často sa plní marcipánom. Po upečení sa bohato potrie rozpusteným maslom a posype práškovým cukrom. Tak získa charakteristický povrch a tiež ochrannú vrstvu. Najznámejšia štóla pochádza z Drážďan, ktorá je od roku 1997 registrovaná pod ochrannou známkou.
- Upečená štóla potrebuje aspoň 2 týždne odležať. Pečte ju preto s predstihom.
- Prvé zmienky pochádzajú už zo 14. storočia. Vtedy však bola štóla bez masla a mlieka a bola skôr pôstnym jedlom, než sviatočnou dobrotou.
PANETTONE s neobvyklým tvarom
Patrí k modernejším pochúťkam. Taliani si na nej pochutnávajú iba od začiatku 20. storočia. Pečie sa z ľahkého, nadýchaného cesta a nechýba v ňom bohatá porcia hrozienok a kandizovaného ovocia. Zvláštny kupolovitý tvar dostala panettone vďaka pekárom Angelo Motta a Giocchino Alemagna. Predchodcom bol stredoveký chlieb pečený s pšeničnou múkou a cennými prísadami a bol znakom bohatstva. Dnes sa podáva s horúcimi nápojmi, dezertnými vínami a likérmi alebo s krémom z mascarpone.
- Jedna z legiend o pôvode hovorí o kuchárovi menom Toni (15. storočie), ktorý omylom spálil vianočný dezert vojvodu z Milána Ludovica il Moro a aby situáciu zachránil, rýchlo pripravil „pan di Toni“ alebo Toniho chlieb z masla, vajec, cukru, kandizovaného ovocia a hrozienok.
- Druhá legenda spomína mladého šľachtica, legendárnu postavu Ughetto degli Atellani, ktorý sa zamiloval do pekárovej dcéry s menom Adalgisa. Vytvoril sladký chlieb a chcel si tak získať jej priazeň.
MAKOWIEC s bohatou náplňou
Tradičný poľský závin má bohatú históriu spojenú s množstvom rituálov. Spája sa s Vianocami a aj Veľkou nocou, pretože symbolizuje úrodnosť, plodnosť, ale aj spojenie so záhrobím. Pečie sa z kysnutého cesta, maková plnka môže byť obohatená o mleté orechy, med, kandizované ovocie. Základom na tenko vyvaľkané cesto, potreté plnkou a zrolované do charakteristického tvaru.
- Mak v plnke sa spájal s pohanskými rituálmi, úrodnosťou a prechodom do záhrobia.
- Makowiec sa ocitol aj na kráľovskom stole. Kráľovský pekár Jana III. Sobieského ho piekol s podobizňou kráľovnej Mariesieńky (Marušky).
Tradície týchto a iných vianočných pečív často siahajú do stredoveku alebo aj do obdobia pohanských rituálov. Pripravte si aspoň jedno alebo postupne aj všetky a kulinársku vianočnú cestu po európskych krajinách tak môžete absolvovať aj v pohodlí domova. Rokmi sa z nich stali ikony, ktoré spoznal celý svet.