Najtypickejšie veľkonočné jedlá našich predkov boli tie, ktoré sa počas pôstu vynechávali 📷 Foto: MAFRA
Tradičné veľkonočné jedlá poznáme už roky. Ktoré sa stali neodmysliteľnou súčasťou sviatkov? Aký majú význam?
Prípravy na veľkonočné sviatky v mnohých domácnostiach v týchto dňoch už naberajú na obrátkach. Okrem tradičného dôkladnejšieho jarného a sviatočného upratovania príbytkov vám už hlavou určite víri aj nemálo myšlienok o tom, čo budete ešte musieť urobiť alebo nakúpiť, aby ste sviatky prežili podľa svojich predstáv.
Možno sa to nezdá, ale podobne uvažovali aj naši predkovia, ak si samozrejme odmyslíme tie dlhé nákupné zoznamy na prichádzajúce voľné dni. Jedno je isté, neodmysliteľným a najvýraznejším prvkom týchto sviatkov boli, a doteraz ešte stále sú, tradičné veľkonočné jedlá. Odzrkadľujú bohaté kultúrne dedičstvo aj históriu nášho národa, pričom mnohé návody a recepty na prípravu jedál sa z generácie na generáciu prenášajú už celú večnosť.
Jedlá tradične podávané na veľkonočnom stole mali v minulosti význam nielen v gastronomickej oblasti, ale boli aj akýmsi symbolom spoločenského zjednotenia, náboženských hodnôt a rodinnej pohody. Ktoré jedlá sa stali neodmysliteľnou súčasťou osláv Veľkej noci a aký význam či funkciu mali v minulosti? Vydajte sa spolu s nami na cestu do minulosti a objavte, aký význam, funkciu či symboliku niesli tradičné veľkonočné jedlá v minulosti.
Náboženský význam
Kým šunka a jahňacina symbolizovali zmŕtvychvstanie Ježiša Krista, vajíčka boli od nepamäti vnímané ako symbol nového života a obnovy. Ak si teraz poviete, že ani na vašom veľkonočnom stole by jedlo tohto typu chýbať nemali, inšpiratívny recept na chutný jahňací chrbát nájdete aj na našom gastrowebe. Ak by ste možno viac ocenili chute kozľacinky, skúste si ju pripraviť s jarnými bylinkami.
Spoločenská súdržnosť
Príprava veľkonočných jedál v minulosti spájala rodiny, ale i celé susedské komunity. Ľudia sa pri sviatočných „chystačkách“ stretávali, vzájomne si zdieľali recepty a tradície a spoločne takto slávili sviatky.
Kultúrne dedičstvo
Tradičné veľkonočné jedlá predstavujú aj dôležitú súčasť nášho kultúrneho dedičstva. Recepty našich predkov a prípravy jedál sa často prenášali z generácie na generáciu. Aj týmto spôsobom sa zachovávajú tradície a spájajú nás s ich koreňmi a históriou. Možno aj vy máte takýto svoj obľúbený recept, ktorý kedysi dávno pripravovala na sviatky vaša prababička.
Zopár bežných surovín a chvíľa trpezlivosti vyčarujú skvelé menu 📷 Foto: MAFRA
Osobný význam
Aj pre tradičné veľkonočné jedlá platí, že sa nám, podobne ako vianočná kapustnica, tiež často spájajú s osobnými preferenciami. Konzumácia určitého typu jedál v nás vyvoláva nostalgické spomienky na pekné sviatočné chvíle z detstva alebo môže byť spätá s príjemným prežívaním sviatkov s blízkymi. Neviete si predstaviť veľkonočné sviatky bez veľkonočnej plnky, lebo ste ju vo vašej rodine vždy pripravovali? Alebo bez cesnakového posúcha, ktorým vás vítala stará mama vždy, keď ste k nej prišli na šibačku? Jednoducho takéto jedlo má pre vás osobný význam a preto ho aj vy s láskou každý rok pripravujete.
Prospech z kvalitných potravín
V minulosti boli veľkonočné sviatky aj obdobím, kedy sa kvalita a dostupnosť potravín zvyšovala. Šunka, klobása a iné jedlá pochádzajúce z nedávnych fašiangových zabíjačiek boli často príležitosťou na využitie čerstvých zásob potravín. Aj preto na sviatočných stoloch nesmela tradične chýbať pečená šunka. Dochutená rôznymi koreninami a cesnakom často slúžila aj ako hlavný chod počas veľkonočného obeda.
Celkovo vzaté, jedlá tradične pripravované na sviatočný stôl boli od nepamäti dôležitou súčasťou veľkonočných osláv a rodinných tradícií. Každá rodina si zachovávala svoje vlastné tradície a preferencie, preto sa sortiment jedál, podobne ako v súčasnosti, líšil v závislosti od miesta, regiónu a rodinnej histórie.