pečivo bagel pripravené na konzumáciu

Pripraviť bagel nie je náročné a výslednú chuť si môžete upraviť (Foto: Pexels/Lucie Liz)

Viera Nemcová
|
10. október 2024

Trendové pečivo bagel má bohatú históriu: Za dlhé roky nezmenilo tvar ani postup prípravy

Pečivo s názvom bagel je absolútnou jednotkou, čo sa týka raňajkového pečiva v USA. U nás možno nie je až tak známe, ale zasa nie je problém ho kúpiť. Ak ste ho doteraz neochutnali, máte dve možnosti. Buď si ho kúpite alebo vlastnoručne upečiete. O tom, čo je to bagel a aká je jeho história vám prezradíme viac a pridáme aj niekoľko receptov.

Kulinárska ikona s názvom bagel

Tak ako aj o iných preslávených jedlách, aj o pečive bagel koluje veľa legiend. Aký je teda skutočný pôvod a prečo bol vôbec vytvorený? Jedna z nich hovorí o tom, že bol vytvorený na počesť víťazstva nad Osmanskou ríšou alebo vznikol ako výsledok antisemitských zákonov v Prusku alebo v Poľsku v 9. storočí, kedy boli židovskí pekári brzdení zákonom, aby piekli chlieb, a tak ho začali variť.

Pekárske cechy vyrábali toto pečivo každý deň a volali ho bajgiel v poľštine a beygal v jazyku jidiš. Postupne získalo rôzny význam, podávali ho ženám, ktoré nedávno porodili alebo sa stali súčasťou židovských smútočných rituálov. V modernejšej histórii, v 19. storočí, zohrali bagely dôležitú úlohu vtedy, keď do Ameriky prichádzali židovskí prisťahovalci. V roku 1907 pekári založili v meste New York Medzinárodnú úniu pekárov Beigel, aby odmietli tvrdú drinu za nízku mzdu v horúcich pekárňach zamorených škodcami.

Postupne s vývojom technológií vznikol stroj na bagely a začala sa výroba s vopred vytvarovanými a mrazenými kúskami pečiva, ktoré boli plné soli a príchutí. Výroba sa zrýchlila, ale ako to býva, zmenila sa i kvalita. Dovtedy bol bagel malý, hutný a chrumkavý, od strojovej výroby bol veľký, nevýrazný a mäkký ako vankúš. Čoskoro na to, sa však tento druh pečiva podával už všade a jeho bežnou prílohou boli nátierka zo smotanového syra a kúsky lososa naloženého v soli.

Milióny Američanov jedia bagel denne a možno ani sami netušia, že sú vďaka tomu súčasťou tradície, ktorá sa začala u židovských pekárov. Bagel vznikol ako skromné jedlo, ktoré pretrvalo dodnes a zachovalo si svoj význam.

Jednoduché recepty, ktoré vám zachutia

Základom jednoduchého pečiva bagel je tradičné kysnuté cesto. Z neho sa dá vytvoriť množstvo rôznych druhov pečiva, ale bagel je charakteristický okrúhlym tvarom a dierou v strede. Vyskúšajte si ho pripraviť podľa nášho receptu a domáci bagel vám rozvonia celú kuchyňu. Alebo ho vyskúšajte pripraviť v asi najznámejšom prevedení a New York bagel a potriete ho smotanovým syrom a obložte plátkami údeného lososa. Fantázii a chutia sa medze nekladú, takže ak chcete, môžete ho tiež natrieť akoukoľvek obľúbenou nátierkou.

A my vám rovno aj dáme dva naše nátierkové tipy. Prvý z nich je nátierka z makrely, ktorá je lahodná, krémová a chuťovo vyvážená. Okrem údenej makrely v nej pocítite aj biely jogurt, krémový syr, červenú cibuľu či trochu chrenu. Potom už len stačí dochutiť a natierať. Druhý tip je z iného súdka príchutí. Čisto rastlinné zloženie nátierky z pečeného baklažánu je ochutené rímskou rascou a tahini pastou, ktoré jej dodávajú jemný nádych orientálnych chutí. Určite ich vyskúšajte, nie je nič lepšie ako kúsok čerstvého pečiva potretý kvalitnou nátierkou.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.